1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
150 g mąka kokosowa
150 g mąka pszenna typ 450
1 łyżka śmietana 12%
170 g masło
100 g cukier
Farsz
1 kg jabłka kwaśne
50 g cukier
1 łyżeczka cynamon
1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa
1/4 łyżeczki kardamon
Beza
4 szt. białka
8 łyżek cukier
100 g wiórki kokosowe

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Jabłecznik kokosowy

Jabłka zapieczone na kruchym cieście z mąki kokosowej i dodatkiem bezy kokosowej.

  • 70 minut
  • Porcji 20
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Farsz

  • Beza

Wskazówki

Udostępnij

Jabłecznik kokosowy

Jabłecznik kokosowy jest połączeniem dwóch składników, które uwielbiam. Jest też po części eksperymentem, ponieważ udało mi się kupić w Lidlu Bio Mąkę Kokosową. Oczywiście skosztowałem mąkę kokosową, bo było duze prawdopodobieństwo, że tak jak i w przypadku mąki migdałowej jest z zmielonego orzecha. No i powiem Wam, że bardzo mi smakowała! Ciasto kruche przygotowane z tej mąki cudownie pachniało i później było fenomenalne w smaku.

Na górę postanowiłem dać bezę z końcówką ciasta kruchego dzięki czemu wszystkie smaki cudownie ze sobą współgrały. Nie jest trudne do wykonania ciasto a rozchodzi się na pniu!

(Visited 858 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta kruchego

Wszystkie składniki powinny być zimne. Poszatkuj je razem i zagnieć ciasto. Z ciasta oderwij kawałek o wadze około 20 g. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia oraz kruchym ciastem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 12 minut do pieca.

2
Zrobione

Farsz

Jabłka umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Podsmaż na patelni z cukrem i przyprawami. Jabłka przełóż na wcześniej podpieczony spód.

3
Zrobione

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będę już ubite dodawaj cukier po 1 łyżce w odstępach 1 minutowych. Na sam koniec dodaj kokos i całość wymieszaj szpatułką. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj na wierzchu jabłek rozłożonych na cieście.

4
Zrobione

Bezę posyp rozkruszoną, pozostałą częścią ciasta kruchego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez dodatkowe 20 minut.

5
Zrobione

Ciasto po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Bezowe serca
poprzendi
Bezowe serce
Kopiec kreta
następny
Kopiec kreta
Bezowe serca
poprzendi
Bezowe serce
Kopiec kreta
następny
Kopiec kreta

Dodaj komentarz