Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Jabłecznik na półkruchym spodzie
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto półkruche
200 g masło
400 g mąka pszenna
2 łyżki śmietana 18%
1 szt. jajka
1 szt. żółtko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
2 łyżki kakao
Kruszonka
100 g masło
100 g cukier
200 g mąka pszenna
Nadzienie
6 ziarenek ziele angielskie
2 łyżeczki tymianek
1/4 szklanki śliwowica może być inny alkohol
1/2 szklanki cukier
1,5 kg jabłka

Jabłecznik na półkruchym spodzie

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto półkruche

  • Kruszonka

  • Nadzienie

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Jabłecznik na półkruchym spodzie

Ostatnio miałem tak niesamowitego chcieja na jabłecznik, że olałem wszystkie obowiązki domowe, syf w kuchni zostawiłem, a jabłecznik upiec musiałem. Kupiłem 1,5 kg jabłek i zabrałem się do pracy!

Jednak zwykły jabłecznik to nie był. Postanowiłem go nieco urozmaicić przyprawami, które używamy na co dzień w kuchni. Dodałem do gotujących się jabłek nieco tymianku oraz ziela angielskiego. Moim założeniem było nadać jabłecznikowi nieco wytrawnego smaku, lecz nie na tyle wyrazistego by zabił smak samych jabłek.

Efekt finalny był fenomenalny, jabłecznik wyszedł przepyszny. Ciasto półkruche było idealnie wypieczone (nawet nieco dłużej przetrzymane w piecu, by wydobyć intensywny karmelowy smak cukru), jabłka miały cudowny posmak – dodałem do nich nieco śliwowicy 😉 i ta niesamowita kruszonka, która była po prostu fenomenalna!

Zapraszam Was po przepis zatem!

(Visited 282 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto kruche

Masło powinno być zimne do przygotowania ciasta kruchego.
Masło poszatkuj na drobną kaszkę i dodaj resztę składników i wszystko razem ponownie poszatkuj i zagnieć szybko ciasto.
Jeżeli posiadasz robot kuchenny z funkcją ucierania po prostu wrzuć wszystko do robota kuchennego i wyrób na niskich obrotach do czasu połączenia składników (uformowania jednolitej masy ciasta).

2
Done

Ciasto kruche c.d.

Blaszkę o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 20 minut (aż ciasto będzie złote).

3
Done

Nadzienie

Jabłka pokrój w większą kostkę i gotuj w garnku razem z ziołami i cukrem około 30-40 minut. Jabłka powinny puścić sok i nieco zmięknąć.
Powinna powstać pulpa jabłkowa z kawałkami jabłek (nie zapomnij od czasu do czasu przemieszać jabłek). Wlej śliwowicę do jabłek i gotuj jeszcze chwilę by cały alkohol odparował.
Wyciągnij ziele angielskie z jabłek.

4
Done

Kruszonka

Cukier, masło i mąkę wymieszaj razem. Powinna powstać jednolita masa.

5
Done

Składanie

Podpieczony dół ciasta obsyp kakao i wyłóż na wierzchu masę jabłkową. Rozsyp kruszonkę i wstaw do piekarnika na około 25 minut (aż kruszonka zrobi się złota z wierzchu).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Domowe jezyki
previous
Domowe jeżyki
next
Tarta z malinami i kremem cytrynowym
Domowe jezyki
previous
Domowe jeżyki
next
Tarta z malinami i kremem cytrynowym

Add Your Comment