0 0
Jabłecznik różyczkowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
1 szt. żółtko
Farsz
6 szt. jabłka
1 szt. galaretka cytrynowa
3 łyżki cukier
szczypta kardamon
szczypta szafran

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Jabłecznik różyczkowy

A wy wolicie jabłecznik czy szarlotkę?

  • 105 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

Wskazówki

Udostępnij

Tradycyjny przepis, w nieco innym wydaniu. U mnie w domu zawsze w taki sposób robiło się jabłecznik, w sensie jabłka z galaretką cytrynową. Osobiście uwielbiam! Na ciepło to jeszcze lepszy, a jak dodam lody to w ogóle niebo w gębie! Życzę Wam zatem udanych wypieków w tą jesienną porę.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta kruche jest dziecinnie proste. Jednak tutaj jest nieco inaczej niż w przypadku biszkoptu, ponieważ składniki powinny być bardzo zimne.

2
Zrobione

Ciasto

Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj masło, cukier i wszystko dokładnie poszatkuj nożem. Dodaj żółtko i dalej szatkuj. Gdy tylko masa będzie drobna, zagnieć całość i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie podziel ciasto na 2 równe części. Jedną rozwałkuj i rozłóż na formie do pieczenia o średnicy około 20 cm. Ciasto podpiecz lekko w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

3
Zrobione

Przygotowanie farszu:
Jabłka (4 sztuki) zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Jabłka podsmaż na patelni dodaj przyprawy i galaretkę. Całość podsmażaj przez 10 min i mieszaj od czasu do czasu.

4
Zrobione

Najlepiej je przygotować zgodnie z przepisem podanym tutaj: http://serwer1801119.home.pl//recipe/rozyczki-jablkowe/ zamiast ciasta francuskiego używamy po prostu pozostałości z naszego ciasta kruchego. Przygotowane różyczki rozkładamy na wierzchu ciasta.
Wszystko razem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na termoobiegu przez około 25 minut.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Gofry z smażonymi jabłkami
następny
Mini serniczki “Boso po asfalcie”
poprzendi
Gofry z smażonymi jabłkami
następny
Mini serniczki “Boso po asfalcie”

Dodaj komentarz