0 0
Jabłecznik z kremem budyniowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
1 szt. żółtko
Farsz
1 kg jabłka
0,5 szt, sok z cytryny
2 łyżeczki cynamon
szczypta kardamon
100 g cukier
Krem budyniowy
200 g masło
1 opakowanie budyń waniliowy
500 ml mleko
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szkl. cukier puder

Jabłecznik z kremem budyniowym

Czy kupując jabłka w sklepie sprawdzacie kraj ich pochodzenia czy nie ma dla Was różnicy skąd pochodzą?

  • 80 minut
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Farsz

  • Krem budyniowy

Directions

Share

Ostatnio miałem ochotę na tradycyjny jabłecznik, no ale jabłek za dużo w domu nie miałem i niezbyt miałem ochotę iść do sklepu. Zrodził się też dlatego ten jabłecznik, bo zbyt wiele jabłek on nie ma (a powinien mieć ich sporo) nadrabia za to nad wielkością krem budyniowy :). Mam nadzieję, że Wam będzie smakował i też spróbujecie go kiedyś zrobić w domu samodzielnie.

(Visited 144 times, 144 visits today)

Steps

1
Done

Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki, do środka dodaj posiekane zimne masło, żółtko oraz cukier. Całość dokładnie poszatkuj nożem. Zagnieć następnie szybko ciasto z całości i wstaw do zamrażarki bądź lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotuj farsz i krem budyniowy.

2
Done

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie w misce utrzyj przy użyciu miksera masło na jasny puch. Dodawaj naprzemiennie masło oraz cukier, partiami. Maksymalnie po 1 łyżce. Uważaj by nie przebić masy! Zbyt długie miksowanie może od tego doprowadzić.

3
Done

Farsz

Jabłka potrzyj na tarce, podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i przypraw. Po 10-20 min smażenia odstaw na bok.

4
Done

Ciasto rozwałkuj na formie o wymiarach 30 cm x 36 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Same ciasto wstaw na 10 min do piekarnika. Po tym czasie rozłóż na cieście jabłka i piecz ponownie przez 15-20 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Wyciągnij ciasto i odstaw na bok do ostygnięcia.

5
Done

Przekrój ciasto na pół na wierzch 1 części rozsmaruj krem budyniowy, i przykryj ciasto 2 częścią jabłecznika.
Ja moje ciasto udekorowałem lukrem z 200 g cukru pudru i 3 łyżek soku z cytryny + odrobiny wody by było gęste.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Lody kakaowe z OREO
next
Błyskawiczny porzeczkowiec
previous
Lody kakaowe z OREO
next
Błyskawiczny porzeczkowiec

Add Your Comment