• Home
  • Jabłecznik z whisky
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto półkruche
1 szt. jajka
1 szt. żółtko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
250 g mąka pszenna
125 g masło
100 g cukier
Nadzienie
1 kg jabłka
3 łyżki miód
1/3 szklanki whisky
1/2 szklanki rodzynki
Kruszonka
75 g masło
75 g cukier
150 g mąka pszenna
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Jabłecznik z whisky

Jeżeli nie lubicie whisky zawsze możecie wykorzystać żubrówkę lub miodówkę.

  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto półkruche

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Directions

Share

Jabłecznik z whisky

Jabłecznik z whisky to taka nieco odmieniona wersja jabłecznika, który przygotowałem na jeden z odcinków Bake Off – Ale Ciacho! tam była wersja z żubrówką i kruszonką na bazie palonej białej czekolady. Tutaj jest nieco inaczej, zamiast żubrówki jest whisky, muuuuultum rodzynek oraz pyszne ciasto półkruche połączone z kruszonką.

Co jest pięknego w tym jabłeczniku? A mianowicie to, że jest to duża porcja ciasta. Dokładnie tak, jest to blacha 35×29 cm czyli spokojnie wystarczy na dużą imprezę.

Niektórzy mogą stwierdzić, że ciasto jest zbyt “niskie”, jednak ja zawsze mówiłem, ze wszystkie przepisy, które znajdziecie na blogu powinny być dla Was inspiracją. Nie jest też tutaj inaczej, jeżeli macie ochotę dać więcej jabłek to się nie krępujcie. Pamiętajcie jednak by zwiększyć też ilość alkoholu (whisky w tym wypadku) by jabłka dobrze nabrały aromatu tego alkoholu. Czy jabłecznik nadaje się dla dzieci? Oczywiście, że tak. Jabłka są podpalane, więc cały alkohol zniknie, a zostanie tylko cudowny dębowy aromat.

To co kochani zaczynamy pieczenie?

(Visited 299 times, 299 visits today)

Steps

1
Done

Nadzienie

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj miód i podsmaż jabłka na patelni aż puszczą soki. Dodaj alkohol i podpal (zapalarką bądź palnikiem cukierniczym). Uważaj by się nie poparzyć. Pomieszaj chwilę jabłka, a płomień sam zgaśnie jak wypali się cały alkohol. Dodaj rodzynki i całość wymieszaj.

2
Done

Półkruche ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Mąkę posiekaj razem z jajkiem, żółtkiem, masłem cukrem i proszkiem do pieczenia na drobną kaszkę. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw ciasto na 30 min do zamrażarki.
Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wymiarach 29x35 cm). Ugnieć ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min by się lekko podpiekło.

3
Done

Kruszonka

Z miękkiego masła oraz mąki i cukru zagnieć kruszonkę.

4
Done

Na podpieczony spód (który powinien być upieczony tuż przed wysypaniem podsmażonych jabłek) wysyp jabłka i na wierzchu rozkrusz kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut (aż do złotego koloru kruszonki).
Możesz podawać na ciepło z lodami bądź schłodzoną dobrze obsypaną cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik cappuccino
previous
Sernik cappuccino
Miodownik
next
Miodownik
Sernik cappuccino
previous
Sernik cappuccino
Miodownik
next
Miodownik

Add Your Comment