1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
50 g drożdże świeże
1 łyżka cukier
5 łyżek cukier
3/4 szklanki mleko
500 g mąka pszenna
5 szt. żółtko
1/4 łyżeczki sól
100 g masło
Nadzienie
300 g jagody
6 łyżek cukier
0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
Dodatkowo
4 łyżki cukier puder
1 szt. jajka

Jagodzianki

Jagodzianki możecie obsypać cukrem pudrem bądź lukrem.

  • 200 minut
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Jagodzianki

Jagodzianki, jedne chyba z bardziej lubianych drożdżówek przez dzieci. Pięknie puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z jagód, i oblane pyszną polewą lukrową bądź po prostu posypane cukrem pudrem. Ja też ciągle jestem dużym dzieckiem dlatego uwielbiam jagodzianki, które idealnie wpasowują się do popołudniowej kawy bądź po prostu jako coś słodkiego do pracy.

Zastanawiałem się czasem jak to jest, że owoce które są w środku tak pięknie wypełniają środek ciasta drożdżowego. W przygotowaniu jagodzianek właśnie nie ma nic trudnego, nie przykładałem się zbytnio do zrobienia tego idealnie. Doszedłem do wniosku, że jak wycieknie nadzienie, to nada ono tylko domowego charakteru naszym drożdżówkom.

Na zdjęciach jest widoczna jagodzianka posypana cukrem pudrem. Jednak możecie równie dobrze zrobić swoją wersję z lukrem, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, lub w sytuacji gdy nie lubicie cytryny z zwykłą wodą i odrobiną ekstraktu waniliowego.

(Visited 1 978 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże rozetrzyj razem z 1 łyżką cukru, aż nabiorą wodnistej konsystencji, natomiast żółtka zmiksuj razem z resztą cukru (aż masa będzie jasna i puszysta.

2
Zrobione

Z mąki uformuj kopczyk i dodaj drożdże, żółtka, sól oraz ciepłe mleko. Wyrób lekko ciasto. Ciągle wyrabiając ciasto dodawaj roztopione i przestudzone masło. Cały czas wyrabiaj masę, tak mniej więcej przez około 10-15 minut aż ciasto będzie sprężyste i swobodnie będzie odchodziło od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Jagody przepłucz, zasyp cukrem i odstaw również na bok. Tuż przed nadziewaniem dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Z gotowego ciasta oderwij 8 kawałków (będą to wtedy duże jagodzianki i będzie można swobodnie nakładać farsz do środka), bądź 12 jeżeli preferujesz nieco mniejsze drożdżówki. Uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz. Do środka przełóż 2 łyżki nadzienia. Zlep dokładnie krawędzie i w razie potrzeby spłaszcz nieco i uformuj jagodzianki, kładąc je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Pozostaw do wyrośnięcia tak mniej więcej na 30 minut.

5
Zrobione

Posmaruj je z wierzchu jajkiem wymieszanym z łyżką wody i wstaw do nagrzanego piekarnika na termoobiegu, i piecz przez 20 minut aż nabiorą złotego koloru.
Po upieczeniu zostaw do przestudzenia i obsyp cukrem pudrem.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Krem orzechowo-czekoladowy
poprzendi
Krem orzechowo-czekoladowy
Lody fistaszkowe
następny
Lody fistaszkowe
Krem orzechowo-czekoladowy
poprzendi
Krem orzechowo-czekoladowy
Lody fistaszkowe
następny
Lody fistaszkowe

Dodaj komentarz