0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
160 g masło
2 łyżki kakao
4 łyżeczki cukier
100 g mleko
200 g zimna woda
2 szczypty sól
240 g mąka pszenna typ 450
6 szt. jajka
Krem
2 opakowania budyń czekoladowy
300 g masa kajmakowa czekoladowa
3 łyżki cukier puder
140 g masło
Dodatkowo
2 łyżki cukier puder
1 łyżka kakao

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Karpatka czekoladowa

Ja moją karpatkę obsypałem kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Wy możecie użyć czekolady roztopionej wymieszanej z śmietanką.

  • 75 minut
  • Porcji 20
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Karpatka czekoladowa

Karpatka czekoladowa będzie moim nowym, starym przepisem 😀 Wersję nieco odmieniona ale bazuje na przepisie, który znajdziecie również na blogu. Nie jest tak słodka jak jasna wersja, jednak równie pyszna.

Przygotowanie karpatki to prosta sprawa, a ciasto z pudełka może trafić do kosza zamiast do pieca.

Skąd pomysł na taką karpatkę? No cóż, jako bloger staram się Was zadowolić za każdym razem nowym przepisem no i dlatego dla Was mam to cudeńko. Zastanawiam się zatem co dla Was nowego przygotować?

(Visited 148 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Mleko, masło, wodę, cukier oraz sól podgrzej w garnku tak długo aż tłuszcz się rozpuści. Dodaj przesianą mąkę i kakao. Wszystko energicznie wymieszaj aż połączą się składniki. Smaż przez około 2-3 minuty w garnku od czasu do czasu mieszając. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

2
Zrobione

Ciasto

Gdy ciasto będzie chłodne przełóż je do misy miksera i ciągle miksując dodawaj po 1 całym jajku. Masa powinna być jednolita lecz nie rzadka.
Masę podziel na 2 części i rozprowadź każdą w blaszce o wymiarach 23x33 i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem

Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość mleka łącznie o 100 ml. (standardowo 1 opakowanie budyniu wykonuje się z 375 ml mleka + 125 ml do rozprowadzenia budyniu. Zamiast 375 ml będzie potrzebne 325 ml). Przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Krem

Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodaj masę kajmakową w ten sam sposób.

5
Zrobione

Zimne blaty przełóż przygotowanym kremem i obsyp wymieszanym kakao z cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Rurki z kremem
poprzendi
Rurki z kremem i karmelem
Monodeser
następny
Monoporcje
Rurki z kremem
poprzendi
Rurki z kremem i karmelem
Monodeser
następny
Monoporcje

Dodaj komentarz