0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1 szkl. zimna woda
1,5 szkl. mąka pszenna
120 g margaryna
6 szt. jajka
szczypta sól
Krem
200 g masło
2 szt. budyń waniliowy
0,5 szkl. cukier
3 szkl. mleko

Karpatka

Czym jest karpatka? To ciasto parzone z kremem budyniowym, rzecz jasna najprościej opisując to ciasto. Jednak z tym prostym ciastem jest związanych wiele wspomnieć, bo nie wiem jak u Was, ale to ciasto mojego dzieciństwa.

  • 45 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

To ciasto ma w sobie wiele wspomnień. Pamiętam, że moja mama zawsze je robiła w niedzielę do kawy, ale nie było to ciasto robione ręcznie w domu. Po prostu szła do sklepu kupowała gotową mieszankę i ciach prac, ciasto gotowe. Do tej pory nie wiem dlaczego tak robiła, przecież to ciasto ma tak niewiele składników i do tego tak niedrogich! W sumie w tej paczce ciasta była mąka, sproszkowane jajka i budyń! No i w sumie dopiero od niedawna zorientowałem się, że jest to tak klasyczne ciasto, że nie wymaga zbyt wiele pracy, jest po prostu smaczne!

(Visited 274 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało.

3
Zrobione

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 5 min, wyjmij ciasto, umyj formę, ponownie ją wysmaruj i obsyp. Rozprowadź w foremce pozostałą część ciasta i upiecz kolejną część.

4
Zrobione

Krem

W 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier puder. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

5
Zrobione

W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pączusie pełne miłości
następny
Rolada czekoladowo-orzeszkowa
poprzendi
Pączusie pełne miłości
następny
Rolada czekoladowo-orzeszkowa

Dodaj komentarz