0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1 szkl. zimna woda
1,5 szkl. mąka pszenna
120 g margaryna
6 szt. jajka
szczypta sól
Krem
200 g masło
2 szt. budyń waniliowy
0,5 szkl. cukier
3 szkl. mleko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Karpatka

Czym jest karpatka? To ciasto parzone z kremem budyniowym, rzecz jasna najprościej opisując to ciasto. Jednak z tym prostym ciastem jest związanych wiele wspomnieć, bo nie wiem jak u Was, ale to ciasto mojego dzieciństwa.

  • 45 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

To ciasto ma w sobie wiele wspomnień. Pamiętam, że moja mama zawsze je robiła w niedzielę do kawy, ale nie było to ciasto robione ręcznie w domu. Po prostu szła do sklepu kupowała gotową mieszankę i ciach prac, ciasto gotowe. Do tej pory nie wiem dlaczego tak robiła, przecież to ciasto ma tak niewiele składników i do tego tak niedrogich! W sumie w tej paczce ciasta była mąka, sproszkowane jajka i budyń! No i w sumie dopiero od niedawna zorientowałem się, że jest to tak klasyczne ciasto, że nie wymaga zbyt wiele pracy, jest po prostu smaczne!

(Visited 255 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało.

3
Zrobione

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 5 min, wyjmij ciasto, umyj formę, ponownie ją wysmaruj i obsyp. Rozprowadź w foremce pozostałą część ciasta i upiecz kolejną część.

4
Zrobione

Krem

W 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier puder. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

5
Zrobione

W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Pączusie pełne miłości
następny
Rolada czekoladowo-orzeszkowa
poprzendi
Pączusie pełne miłości
następny
Rolada czekoladowo-orzeszkowa

Dodaj komentarz