0 0
Kawowe ptysie z kruszonką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto parzone
4 szt. jajka
70 g zimna woda
80 g mleko
80 g masło
2 łyżeczki cukier
1/4 łyżeczki sól
Kruszonka
75 g cukier
75 g masło
75 g mąka pszenna
Krem
2 szt. żółtko
50 g cukier puder
2 szt. białka
3 g żelatyna
15 g zimna woda
25 ml Amaretto
250 g mascarpone
Krem kawowy
150 g śmietana 36%
200 g biała czekolada
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka zmielona kawa fusy

Kawowe ptysie z kruszonką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto parzone

  • Kruszonka

  • Krem

  • Krem kawowy

Wskazówki

Udostępnij

Kawowe ptysie z kruszonką

Na przebudzenie dobra i kawa! Słodka kawa! No i ptyś, albo wiecie co olać kawę, i zjedzmy ptysia 🙂

Ten przepis to nowa odsłona tego co możecie znaleźć w mojej książce. Książkę rzecz jasna możecie kupić w sklepie internetowym np. eMPIK 

Cudowną nowiną jets to, że od 15 marca będziecie mogli kupić książkę w nowym wydaniu – w miękkiej oprawie z kilkoma nowymi zdjęciami. Mam nadzieję, że spodoba się Wam!

W książce znajdziecie przepis na ptysie z kremem pistacjowym, a tutaj zdecydowałem się przygotować ptysie z kruszonką kremem jak do tiramisu, i pysznym kremem kawowym na białej czekoladzie z pipetką wypełnioną kawą.

Wielu z was pyta się co to jest na górze. Zatem wyjaśniam, jest to pipetka, którą należy nasączyć ciastko przed ugryzieniem. Możecie ją wypełnić dowolnym sosem czy sokiem.

Przepis nie jest trudny do wykonania lecz wymaga drobnych umiejętności. Życzę Wam powodzenia!

(Visited 724 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto parzone

W rondelku rozpuść masło razem z cukrem i solą w wodzie. Gdy tłuszcz się rozpuści dodaj przesianą mąkę. Całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką i chwilę "smaż" w rondelku (około 2 minut) - od czasu do czasu mieszając.
Przełóż masę do miski i odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Zrobione

Kruszonka

Miękkie masło połącz z resztą składników i zagnieć do powstania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Wykrój kółka o średnicy 2,5 - 3 cm. Talarki z kruszonki powinny być takiej wielkości jak wyszprycowane ciasto parzone.

3
Zrobione

Ciasto parzone c.d.

Do wcześniej przygotowanego ciasta parzonego dodawaj po 1 jajku cały czas ucierając składniki, aż się połączą.
Gdy dodasz wszystkie jajka, przełóż ciasto do rękawa i wyszprycuj ptysie na papierze do pieczenia. Powinny mieć średnicę około 3 cm.

4
Zrobione

Na wyszprycowanych ptysiach ułóż zamrożone talarki z kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez około 20 minut (aż będą złote z wierzchu).

5
Zrobione

Krem

Żółtka zmiksuj na parze razem z cukrem pudrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Do zmiksowanych żółtek dodaje mascarpone i wszystko wymieszaj trzepaczką. W misie miksera ubij białka na sztywno.
W międzyczasie żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Do żółtek dodaj białka i amaretto i wymieszaj. Rozpuść żelatynę, wymieszaj z 1 łyżeczką masy i połącz z resztą kremu. Delikatnie wymieszaj.

6
Zrobione

Krem kawowy

Podgrzej śmietanę i dodaj do niej kawę. Na koniec dodaj białą czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści.
Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Gdy śmietana będzie już zimna ubij ją na sztywno.

7
Zrobione

Ptysie wypełnij kremem z amaretto, a na wierzchu wyszprycuj krem kawowy. Całość możesz udekorować zatemperowaną czekoladą i pipetką z espresso.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka walentynkowa
poprzendi
Babka z sercem
Sernik z mleka skondensowanego
następny
Sernik na mleku skondensowanym
Babka walentynkowa
poprzendi
Babka z sercem
Sernik z mleka skondensowanego
następny
Sernik na mleku skondensowanym

Dodaj komentarz