1 0
Klasyczny tort czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt czekoladowy
160 g mąka pszenna
120 g cukier
6 szt. jajka
20 g kakao
40 g masło
Krem
2 łyżki cukier
200 g czekolada gorzka
250 g mascarpone
500 g śmietana 36%
2 łyżki masło
Dodatkowo
150 g wydrylowane wiśnie
1/4 szkl. likier wiśniowy
50 g orzechy laskowe

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Klasyczny tort czekoladowy

Biszkopt możecie nasączyć wiśniówką, by tort był bardziej wyrazisty w smaku.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Klasyczny tort czekoladowy

Klasyczny tort czekoladowy – jest to przepis do którego często wracam. Uwielbiam kremy na bazie gorzkiej czekolady, i również uwielbiam biszkopt czekoladowy.

Jeżeli zatem poszukujecie przepisu na prosty, szybki i tort to jest to właśnie przepis dla was. Ryzyko przebicia kremu jest bardzo niskie, a gorzka czekolada sprawi, że tort nie będzie tak bardzo słodki.

Dodałem również wiśnie do tortu by nieco nadać mu świeżości i przełamać czekoladę. Mam nadzieję, że wypiek będzie dla Was udany.

(Visited 927 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Całe jajka wymieszaj razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (miksuj około 5 minut na wysokich obrotach).
Rozpuść masło i ostudź. Dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie. Dodaj masło rozpuszczone i ponownie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm i piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Krem

Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, masło oraz cukier. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do ostudzenia.
Gdy śmietana będzie już zimna ubij ją na sztywno i podczas ubijania dodaj w 3 turach mascarpone. Gdy masa się połączy przełóż krem do rękawa cukierniczego.

3
Zrobione

Wiśnie

Wiśnie przełóż do garnka i zagotuj (mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliły). Wiśnie powinny puścić sok. Odłóż na bok do ostudzenia.

4
Zrobione

Upieczony biszkopt przekrój na 3 części. Każdą nasącz alkoholem bądź sokiem z wiśni. Na każdym blacie rozprowadź krem oraz rozłóż wiśnie.
Cały tort obłóż kremem czekoladowym i udekoruj posiekanymi orzechami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tarta z śliwkami i kruszonką
poprzendi
Tarta z śliwkami i kruszonką
Sernik dyniowy
następny
Sernik dyniowy z orzechami
Tarta z śliwkami i kruszonką
poprzendi
Tarta z śliwkami i kruszonką
Sernik dyniowy
następny
Sernik dyniowy z orzechami

4 Komentarze Ukryj komentarze

Czy na tortownicę o średnicy 26 cm można podwoić składniki na biszkopt ? Czy to bedzie za dużo ciasta ?

Polewę najlepiej zrobić z 150 g gorzkiej czekolady oraz 4 łyżek oleju. Czekoladę rozpuścić i dodać olej. Całość wymieszać i wylać na dobrze schłodzony tort. Wtedy powinna polewa zastygać podczas oblewania.

Dodaj komentarz