0 0
Kokosowe makaroniki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Makaroniki
2 szt. białka
113 g cukier puder
71 g mąka migdałowa
50 g cukier
1 łyżeczka barwnik biel tytanowa
2 łyżki wiórki kokosowe
Krem
4 szt. żółtko
50 g cukier
1 szkl. mleko
1/4 szkl. mąka kukurydziana
2 łyżki pasta kokosowa
100 g masło

Kokosowe makaroniki

  • Trudne

Składniki

  • Makaroniki

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Kokosowe makaroniki

Dalej walczycie o idealne i perfekcyjne makaroniki? Czujecie, że to nie ciastka dla Was?

Mogę Wam jedynie powiedzieć, że im więcej razy przygotujecie makaroniki i zrozumiecie parę reguł, to każdy następny będzie dla Was bułką z masłem. O czym należy pamiętać podczas przygotowania makaroników?

Po pierwsze nie przebijcie białek! Zbyt długo ubijane białka powodują wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza do bezy. W kolejnym kroku będziecie musieli się pozbyć nadmiaru powietrza, dłużej mieszając masę.

Nie możecie zmęczyć masy! Zbyt długie mieszanie białek z migdałami spowoduje, że ciastka będą zbyt wodniste. Na wskutek czego rozleją się podczas pieczenia i nie powstanie tak charakterystyczna stopka.

Od kilku lat korzystam z tego przepisu i za każdym razem wychodzą cudowne makaroniki. Nie bójcie się do mnie napisać, jeżeli potrzebujecie pomocy podczas wykonania makaroników, z chęcią Wam pomogę 🙂

(Visited 14 472 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Makaroniki

Mąkę migdałową przesiej przez sitko razem z cukrem pudrem.
W osobnej misce zmiksuj cukier oraz białka. Białka powinny być miksowane przez około 6 minut stopniowo zwiększając obroty co 2 minuty (z średniej na wysoką, i z wysokiej na bardzo wysoką). Białka powinny być ubite, lekko ciągnące i błyszczące. Pod koniec miksowania dodaj barwnik.

2
Zrobione

Do ubitych białek dodaj przesianą mąkę migdałową oraz cukier puder. Całość wymieszaj szpatułką aż będzie lekko lejące i po wyszprycowaniu będzie odrobinę się rozchodzić na boki. Jeżeli zaczynacie swoją przygodę z makaroniki warto się wyposażyć w silikonową matę do makaroników.
Makaroniki wyszprycowane należy umieścić na metalowej blaszce i uderzyć nią parę razy o stół by nieco je wyrównać i pozbyć się powietrza z wierzchu.
Obsyp makaroniki z wierzchu wiórkami kokosowymi

3
Zrobione

Makaroniki należy piec w temperaturze 140 stopni przez około 14 minut. Po upieczeniu należy je odstawić na bok do całkowitego wystygnięcia.

4
Zrobione

Krem

Żółtka zmiksuj razem z cukrem i mąką migdałową na jasną masę. Ciągle miksując wlej gorące mleko.
Przelej masę do garnka i podgrzewaj chwilę aż zgęstnieje i osiągnie konsystencję budyniu. Należy uważać by nie spalić masy. Do gorącej masy dodaj pastę kokosową i wymieszaj. Wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.

5
Zrobione

W misie miksera utrzyj masło na jasną masę i ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce masy budyniowej. Miksuj tylko do połączenia składników.

6
Zrobione

Na każdą połówkę makaronika wyszprycuj krem i złącz z 2 połową makaronika.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bułki na burgery
poprzendi
Bułki na burgery
Domowa pizza
następny
Domowa pizza
Bułki na burgery
poprzendi
Bułki na burgery
Domowa pizza
następny
Domowa pizza

Dodaj komentarz