0 0
Kokosowo-morelowy torcik

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Mus
1 puszka mleko kokosowe
1.5 łyżeczki żelatyna
100 g wiórki kokosowe
3 łyżki syrop klonowy
1/2 szklanki mleko
CIasto kruche
70 g masło
140 g mąka pszenna
40 g cukier
2 szt. żółtko
Polewa
200 g biała czekolada
4 łyżki olej
50 g orzechy laskowe
Dodatkowo
70 g dżem morelowy

Kokosowo-morelowy torcik

Dżem morelowy możecie zamienić na inny nieco bardziej kwaskowaty, by zniwelować nieco mdły kokos.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Mus

  • CIasto kruche

  • Polewa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Kokosowo-morelowy torcik

Kokosowo-morelowy torcik to niby tort w stylu entremet, lecz nie do końca. To samo mogę powiedzieć jeżeli chodzi o ilość cukru. Niby nie ma w nim cukru, lecz nie do końca.

Dlaczego wszędzie niby? Entremet z tego powodu, że nie jest to do końca tort musowy, na bazie śmietany lecz mleczka kokosowego, więc nie jest tak puszysty – z tego względu, że nie jest podbity powietrzem. A niby z małą ilością cukru ponieważ jest oblany białą czekoladą. Jeżeli uda Wam się znaleźć fit białą czekoladę to na pewno zrobicie z niego wspaniałą dietetyczną wersję.

Jak przygotować taki torcik? Tutaj akurat najbardziej odpowiednie będą ranty do pieczenia, oraz folia rantowa. Dzięki tym składnikom, nie będzie takie trudne uzyskanie ładnej i równej powierzchni.

Musicie wziąć również pod uwagę fakt, że cały tort jest mrożony więc musicie poświecić więcej czasu na jego przygotowanie.

Wskazówka: Torcik jest bez śmietany. Można śmiało zamienić go w wersję bez laktozy, wystarczy że kupicie czekoladę białą bez laktozy oraz masło roślinne. Taki zabieg zamieni również torcik w wersję wegetariańską.

(Visited 486 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Masło, mąkę pszenną, cukier i żółtka poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj.
Z każdej części wykrój okrąg o średnicy 14 cm. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Dobrze schłodzone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 12 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

2
Zrobione

Mus

Kokos zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut. Po tym czasie odsącz wiórki z nadmiaru kokosu i połącz je z mlekiem kokosowym. Całość zmiksuj.
Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw na bok na 5 minut do napęcznienia. Żelatynę podgrzej (np. w mikrofalówce przez 5 sekund) i połącz z 1 łyżką musu kokosowego. Żelatynę dodaj do pozostałej części musu i zmiksuj.

3
Zrobione

Składanie

Rant o średnicy 18 cm wyłóż folią rantową. Jeżeli nie posiadasz ani rantu ani foli rantowej, użyj do tego celu tortownicy o średnicy 18 cm i wyłóż ją dokładnie folią spożywczą. Wlej połowę musu, na środku umieść kruche ciasto przełożone dżemem morelowym. Dociśnij by nieco "utopiło się" w musie. Zalej pozostałą częścią musu, wygładź i wstaw do zamrażarki najlepiej na całą noc.

4
Zrobione

Polewa

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Wymieszaj roztopioną czekoladę z olejem. Dodaj do niej poszatkowane orzechy laskowe.
Wyciągnij z zamrażarki torcik i oblej go białą czekoladą. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny by nieco odtajało ciastko.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Śliwki pod kruszonką
poprzendi
Śliwki pod kruszonką
Tarta z śliwkami i kruszonką
następny
Tarta z śliwkami i kruszonką
Śliwki pod kruszonką
poprzendi
Śliwki pod kruszonką
Tarta z śliwkami i kruszonką
następny
Tarta z śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz