0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3/4 szklanki mleko
150 g orzechy laskowe
1 łyżka kakao
100 g czekolada gorzka
1 łyżka cukier brązowy

Krem orzechowo-czekoladowy

Wersja fit tego kremu też jest możliwa wystarczy nieco pokombinować z składnikami

  • 10 minut
  • Porcji 2
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Krem orzechowo-czekoladowy

Krem orzechowo-czekoladowy jest chyba najprostszym dodatkiem jaki możecie przygotować w domu. Nie wymaga zbyt wielu składników, jest prosty i szybki w wykonaniu a tym samym rewelacyjnie smakuje. Co odróżnia go od tego kremu kupione w sklepie? A no przede wszystkim to, że do jego wykonania wykorzystałem tylko 1 łyżkę cukru! Tak, dobrze widzicie, jest tylko 1 łyżka cukru a sam krem dla mnie i tak jest słodki. Nie mam pojęcia czemu tak jest skoro nie ma tam innych słodzących składników. Jednak nie będę się wgłębiać w molekularne aspekty każdej składowej, tylko po prostu podrzucę Wam przepis na coś pysznego no i chyba zdrowego co nie?

Ja do wykonania mojego kremu użyłem gorzkiej czekolady (70%), jednak jeżeli chcecie możecie wykorzystać czekoladę mleczną, wtedy po prostu ominął bym dodatek cukru w postaci 1 łyżki. Krem można zrobić też w pełni wegański, zamiast mleka 2% wystarczy, że użyjecie sojowego bądź mleka migdałowego. Pewnie samo mleko wzbogaci krem o dodatkowy smak.

(Visited 334 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Orzechy zblenduj na drobny pył. Do zblendowanych orzechów dodaj cukier oraz kakao.

2
Zrobione

Cały czas miksując wlewaj mleko cienkim strumieniem (jeżeli krem będzie za rzadki to nie bój się dodać mniej mleka).

3
Zrobione

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Dodaj do masy orzechowej i zblenduj. Przełóż do słoiczka

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Lody morelowe
poprzendi
Lody morelowe
Jagodzianki
następny
Jagodzianki
Lody morelowe
poprzendi
Lody morelowe
Jagodzianki
następny
Jagodzianki

Dodaj komentarz