0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
30 g mąka kukurydziana
40 g cukier
30 g mąka pszenna
2 łyżki masło
6 g kakao
2 szt. jajka
Żelka śliwkowa
200 g śliwki
2 łyżki cukier brązowy
1 łyżeczka żelatyna
1 łyżka zimna woda
Mus kukułkowy
350 g śmietana 30%
200 g cukierki kukułki
0,5 l mleko
60 g żółtko 4 szt.
20 g cukier
1/4 szkl. mąka kukurydziana
6 g żelatyna
30 g zimna woda
100 g czekolada gorzka
Kruche ciasto
50 g masło
100 g mąka pszenna
20 g cukier
1 szt. żółtko
Lustrzana polewa
60 g zimna woda
120 g syrop glukozowy
120 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
80 g mleko skondensowane
9 g żelatyna
50 g zimna woda
Dekoracja
200 g czekolada gorzka
20 g masa marcepanowa
2 łyżki kakao

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kukułkowy tort w kruchym cieście

Biszkopt możecie nasączyć rumem dzięki temu smak kukułki będzie bardziej intensywny.

  • Porcji 12
  • Trudne

Składniki

  • Biszkopt

  • Żelka śliwkowa

  • Mus kukułkowy

  • Kruche ciasto

  • Lustrzana polewa

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Kukułkowy tort w kruchym cieście

Szczerze powiedziawszy to uwielbiam torty, które mają w sobie smaki z mojego dzieciństwa. Cukierki kukułku to chyba najbardziej popularne cuksy, które jadłem na podwórku. Były tanie, mega słodkie, (oszukanie) czekoladowe no i miały taki wytrawny posmak w środku. Teraz wraz z biegiem czasu mogę śmiało powiedzieć, że był to chyba posmak alkoholu (rumu) jednak kto to wie! Były to cukierki sprzedawane na wagę więc i składu bym nie zobaczył. Szczerze powiedziawszy jak dziecko ma 10 lat to co go interesuje z czego składają się cukierki 🙂

Wyobraźcie sobie, że po kilkunastu latach te cukierki stały się bardzo trudno dostępne! Zahaczyłem chyba 3 markety i w żadnym nie było kukułek. Dopiero jak odwiedziłem lokalne SPOŁEM to tam Pani miała schowane gdzieś na górnej półce, ledwo widoczne brązowo-białe cukiereczki.

Jeżeli natomiast chodzi o sam tort to jest to infuzja cukierków z mlekiem. Pewnie zastanawiacie się czym jest infuzja? Otóż infuzja czyli łączenie – a w jaki sposób połączyć skutecznie takie 2 składniki? Otóż najlepszym nośnikiem smaku i zapachu jest tłuszcz. Zatem jeżeli chcecie mieć ciasto o konkretnym smaku to wtedy warto np. mleko połączyć z innym aromatycznym składnikiem. Tutaj tak właśnie zrobiłem. Cukierki kukułki podgrzałem razem z mlekiem i dzięki temu mleko nabrało smaku cukierków.

W przypadku tego tortu użyłem ponownie rantu do tortów i folii do rantów. Są to bardzo przydatne rzeczy jeżeli chodzi o przygotowywanie ciast na zimno. Dzięki folii rantowej krem nie przywrze do formy a rant bez dna ułatwi wyciąganie ciasta.

Tort jest średnicy 14 cm czyli malutki, jednak składniki zarówno na polewę jak i biszkopt czy też mus pozwolą przygotować 2 takei torty. Podaję większe ilości z tego powodu, że ciężko by się robiło biszkopt z 1 jajka bądź mus z 2 jajek. Śmiało z takiej ilości składników możecie przyrządzić tort o średnicy 23 cm.

Zatem zabierajmy się do pracy!

(Visited 594 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt czekoladowy

Masło rozpuść na parze bądź w mikrofalówce.
Jajka wymieszaj razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Łyżkę masy dodaj do masła i wymieszaj delikatnie. Do jajek ubitych dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj na koniec masło i wymieszaj delikatnie.
Przelej całość do tortownicy o średnicy 14 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekrój na 2 części (wykorzystasz tylko 1 część do tortu).

2
Zrobione

Żelka śliwkowa

Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój w większą kostkę. Wstaw do rondelka i dodaj cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min. (powstaną gęste powidła śliwkowe).
Deseczkę owiń folią spożywczą i metalową obręcz wyłożoną folią rantową połóż na wierzchu i wstaw do zamrażarki na 15 minut (średnica obręczy 10 cm).
W osobnej miseczce wymieszaj żelatynę z zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij z palnika powidła i dodaj do nich czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj napęczniałą żelatynę i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia.
Żelkę przelej do schłodzonego rantu i wstaw ponownie do zamrażarki na co najmniej 8 godzin (najlepiej całą noc).

3
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Masło poszatkuj z resztą składników i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 15 minut. Formę do tarty wyłóż kruchym ciastem i jeżeli nadmiernie się ogrzało ponownie je wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Zmrożone ciasto podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 12 minut (powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Lustrzana polewa

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Cukier, syrop glukozowy oraz wodę podgrzej do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Syropem zalej czekolady i odstaw na bok aż całość osiągnie 60 stopni. Dodaj napęczniałą żelatynę i całość zmiksuj blenderem. Jeżeli w polewie będzie dużo pęcherzyków powietrza to przelej przez sito. Polewę przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw na całą noc do lodówki.
Jeżeli chcesz uzyskać białe smugi na polewie to musisz zrobić 2 lustrzane polewy a 2 z przepisu o tutaj: http://ciastecznik.pl/recipe/tort-komunijny/

5
Zrobione

Mus kukułkowy

Zagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia.
W osobnej misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj gorące mleko. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i podgrzewaj mieszając w miarę często. Masa powinna nieco zgęstnieć.

6
Zrobione

Mus kukułkowy cd.

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij masę z palnika i dodaj gorzką czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Śmietanę ubij na 3/4 (nie do końca na sztywno) i wymieszaj z przygotowanym musem kukułkowym. Śmietanę dodawaj partiami lecz mieszaj szybko by krem ci się nadmiernie nie ściął.

7
Zrobione

Część 1 składania

Przygotuj wcześniej rant do pieczenia o średnicy 14 cm. Wyłóż rant folią rantową bądź spożywczą i połóż go na desecze obłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Do rantu wylej część musu kukułkowego (tak mniej więcej do połowy). Zanurz w musie biszkopt połączony z żelką śliwkową. Wylej jeszcze tyle musu by przykryć zarówno biszkopt jak i żelkę. Całość wygładź z wierzchu i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

8
Zrobione

Część 2 składanie

Zmrożony tort wyciągnij z formy i ustaw na kratce.
Lustrzaną polewę podgrzej mniej więcej do temperatury 40 stopni. Oblej tort polewą i za pomocą noża, 1 pewnym pociągnięciem usuń nadmiar polewy.
Tort przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta.

9
Zrobione

Dekoracje

Z marcepanu uformuj jajko i obsyp je kakao.
Zatemperuj czekoladę i za pomocą łyżki bądź rękawa stwórz długie sznurki. Gdy czekolada prawie zastygnie zbierz wszystkie czekoladowe sznurki i zwiń je w gniazdko (tak jak z makaronu). Obsyp kakao.
Z zatemperowanej czekolady stwórz rulon i wbij go w środek tortu i na nim postaw koszyczek.
Przed podaniem przetrzymaj z 2 godziny w lodówce by nieco zmiękł torcik.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Amoniaczki
poprzendi
Amoniaczki
Tarta z musem czekoladowym
następny
Tarta z musem czekoladowym
Amoniaczki
poprzendi
Amoniaczki
Tarta z musem czekoladowym
następny
Tarta z musem czekoladowym

2 Komentarze Ukryj komentarze

po pierwsze ty i twoje pomysly wraz z fantazją jesteście boscy. Po drugie brakuje mi tutaj chociaż mini zdjęć lub super szybkiego filmiku jak to robiłeś, nie dlatego, ze nie wierzę, lecz dlatego ze jestem początkujaca i nie za bardzo wyobrażam sobie pewne etapy tworzenia… np wylewanie musu na rant, zatapianie biszkoptu itd… chyba źle zrozumiałam..

Kasia zgodzę się z tobą, ze faktycznie do tak skomplikowanych przepisów warto byłoby załączyć przepisy z mini zdjęciami co i jak zrobić. Teraz wyposażyłem się w lampę i postaram się takie zdjęcia dodawać, z reguły ciasta robię w nocy a zdjęcia rano. Teraz to naprawię 😉

Dodaj komentarz