Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Lady Fingers
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 szt. jajka
1 szt. białka
0,5 szkl. cukier
1 łyzeczka ekstrakt waniliowy
0,5 łyżeczki sól
1 szkl. mąka pszenna
0,5 szkl. cukier puder

Lady Fingers

  • 47 minut
  • Serves 24
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Ciężko przetłumaczyć czym są owe ladyfingers, na bazie tego co upiekłem to mogę powiedzieć, że są to po prostu biszkopty. Różnica jest tylko taka, że im krócej będziemy je piec będą mięciutkie, a przy wydłużonym czasie pieczenia zrobią się chrupiące. Idealnie nadają się na tiramisu, więc jeżeli chcecie zaszokować swoich znajomych 100% własnej roboty tiramisu no to pierwszy krok już za wami.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Tak jak w większości wypieków, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko po to by nie powstał zakalec. W pierwszej kolejności dobrze oddziel żółtka od białek. Do dużej miski dodaj żółtka i 1/4 szklanki cukru. Żółtka utrzyj na jasną i lekko ciągnąca masę, dodaj ekstrakt, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

2
Done

Teraz czas na białka. Ubij je na sztywną pianę, a następnie dodawaj powoli po łyżce cukru. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj 1/3 białek do żółtek i delikatnie wymieszaj. Dodaj następnie kolejną 1/3 białek i tak aż do wyczerpania. Na koniec dodaj sól oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli by nie stracić powietrza, które zostało przez Ciebie wpompowane do białek.

3
Done

Przy użyciu szprycy nakładaj masę na papier do pieczenia, posyp cukrem pudrem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 10-12 min.
Ciasta po upieczeniu zdejmij z papieru i pozostaw do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Ciasteczka dyniowe
next
Kokosowo-orzechowe śniadanie
previous
Ciasteczka dyniowe
next
Kokosowo-orzechowe śniadanie

Add Your Comment