0 0
Lemon curd

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. żółtko
2 szt. jajka
0,5 szt. limonka
110 g cukier
75 g masło
2 szt. cytryna

Lemon curd

Cytryna, nie musi być kwaśna może być słodka niczym miód!

  • 25 minut
  • Porcji 3
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lemon Curd, czyli pasta cytrynowa. Tak jak już wcześniej wspomniałem uwielbiam cytrynę więc kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem jest to lemon curd. Nie koniecznie do spożycia samodzielnie, ale świetnie nadaje się do kremu by zmienić jego smak. Sposób wykorzystania to już Wasza inwencja twórcza.

(Visited 738 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Całość jest przygotowywana w kąpieli wodnej. Cytrusy w pierwszej kolejności musisz sparzyć. Gdy już będą suche zetrzyj skórkę (tylko tą żółtą i zieloną część, biała jest gorzka), a następnie wyciśnij sok. Do tej samej miski dodaj jajka oraz cukier. Całość wymieszaj trzepaczką, by masa była w miarę jednorodna.

2
Zrobione

Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj ciągle wodę, następnie na górę postaw miskę z przygotowaną miksturą. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Cały czas podgrzewaj masę, i mieszaj trzepaczką aż osiągnie konsystencję podobna do budyniu. Zajmie to około 15 minut. Gdy krem będzie już gotów przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Brownie z mąką dyniową i pistacjami
następny
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
poprzendi
Brownie z mąką dyniową i pistacjami
następny
Mazurek pomarańczowo-dyniowy

Dodaj komentarz