0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g mleko
200 g śmietana 30%
6 szt. żółtko
150 g cukier
50 g orzeszki ziemne
50 g orzeszki ziemne w miodzie, lub dodatkowo 6 łyżek miodu

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Lody fistaszkowe

Lody fistaszkowe mogą być jeszcze bardziej delikatne, jeżeli zblendujecie je kilkukrotnie.

  • 30 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody fistaszkowe

Lody fistaszkowe, jak to określiła moja sąsiadka. Pierwotna nazwa miała być “lody z orzeszkami ziemnymi i miodem” ale zdecydowanie lepiej mi pasuje jej określenie. Brzmi trochę dziecinnie, ale właśnie o to chodzi! Bo przecież lody, to taki bonus od rodziców za dobre sprawowanie. Sam pamiętam, że mając 8 lat, wręcz modliłem się by mieć chore migdałki, bo dzięki temu mógłbym jeść kilogramy lodów i to bez wyrzutu “nie jedz tyle lodów, bo będziesz chory!”.

Migdałki mam zdrowe, swoje kilogramy lodów zjadłem nieco później, jak byłem starszy, no bo kto mi zabroni?! 😀

Wracając do przepisu, to nie różni się on nadmiernie od reszty przepisów na lody, które u mnie znajdziecie, bo ja zawsze pracuję na tej samej bazie, tyle, że z nieco innymi proporcjami. Składnik dodatkowy to jest dla mnie zawsze niespodzianka! Powiem Wam szczerze, że ostatnio jadłem lody o smaku owsianki i zamierzam powtórzyć to u siebie w domu. Dlatego też długo nie czekajcie tylko zabierajcie się za robienie lodów bo lato się już kończy!

(Visited 58 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Śmietankę, mleko oraz cukier podgrzejcie w garnuszku. Starajcie się nie zagotować całości.
W osobnej misce miksujemy żółtka, na jasną i puszystą masę i wlewamy cienkim strumieniem masę śmietankową. Następnie do garnka wlejcie wodę, na to połóżcie miskę (najlepiej metalową) z naszą masą jajeczną. Chwilę miksujcie, aż masa zgęstnieje.

2
Zrobione

Całość przelejcie do foremki o pojemności 1 litra i wstawcie do zamrażarki na co najmniej 12 godzin.

3
Zrobione

DO kielicha miksera dodajcie połowę orzeszków ziemnych w miodzie i tych zwykłych. Całość zmiksujcie niemalże na masło orzechowe. Następnie dodajcie wcześniej przygotowany lód pokrojony w grubą kostkę i ponownie wszystko dokładnie zmiksujcie. Najlepiej tak długo miksować, aż się uzyska gładką masę.
Pozostałą część orzeszków poszatkujcie drobno i dodajcie do lodów. Wszystko dokładnie wymieszajcie i przelejcie do pojemnika o pojemności 1,5 litra. Wstawcie do zamrażarki na kolejne 4 godziny, najlepiej mieszając co 30 minut by nie powstały kryształki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Jagodzianki
poprzendi
Jagodzianki
Babeczki z śliwkami
następny
Babeczki z śliwkami
Jagodzianki
poprzendi
Jagodzianki
Babeczki z śliwkami
następny
Babeczki z śliwkami

Dodaj komentarz