0 0
Lody orzechowe

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 puszka mleko skondensowane niesłodzone
200 ml śmietana 30%
3 łyżki syrop klonowy
50 g orzechy włoskie
2 łyżeczki orzechy włoskie mielone
3 łyżki cukier brązowy

Lody orzechowe

Jaki jest Wasz ulubiony smak lodów? Wolicie owocowe, czy raczej klasykę w postaci śmietankowych i czekoladowych?

  • 180 minut
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Upały się skończyły, ale zawsze warto być przygotowanym na ewentualne powroty wysokiej temperatury. Oczywiście najlepiej zrobić to z lodami, ja je po prostu uwielbiam. Często się mówi, że spalają tłuszcz! Uwielbiam takie teorie, to tak jakby wymówka by po nie sięgnąć. Dzisiaj są lody, które mogą wam zasmakować ze względu na niecodzienny smak.

(Visited 397 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

POMIDOROWE CUPCAKES
7/25/2016 0 Komentarze

Obraz
Dzisiaj będzie inaczej niż zwykle, w sumie to już teraz wszystko będzie inaczej. W tym tygodniu planuję przeprowadzkę do nowego domu, więc więcej metrów kwadratowych do zabrudzenia przy gotowaniu i pieczeniu. Mój piekarnik z bieżącego mieszkania został już tam przetransportowany więc mam nadzieję, że i ja do niego szybko dołączę :). A dlaczego dziś na blogu inaczej? Bo będą to babeczki wytrawne, które miały być moim atutem podczas castingu do Bake Off Ale Ciacho, jednak sytuacja potoczyła się nieco inaczej i przepisu nie wykorzystałem. Jednak został od zrobiony i w sumie dobrze, bo wiem, że babeczki mogą być super alternatywą dla zwykłych przekąsek.
Składniki na około 12 cupcakes
100 g masła miękkiego
1 szklanka mąki pszennej ( + 2 łyżki płaskie )
6 suszonych pomidorów ( z zawartością soli na poziomie 5%)
rozmaryn
tymianek
szczypta pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Składniki na krem:
250 g twarogu półtłustego, najlepiej trzykrotnie mielonego
1 opakowanie serka bieluch, bądź philadelpia
szczypta czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe do dekoracji
Do przygotowania ciasta nie potrzeba dużo czasu, starałem się opracować taki przepis by był szybki w obsłudze i aby same babeczki były dobre nawet dla laika. Zatem zaczynamy.
Standardowo wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka dobrze jest w osobnej misce lekko ubić by miały więcej powietrza a babeczki aby było bardziej puszyste. Natomiast same pomidory możesz poszatkować na drobne kawałki, bądź użyć blendera z pojemnikiem i nożem, by pociął całość szybciutko. Ja tak zrobiłem i było zdecydowanie lepiej.
Wszystkie składniki razem ze sobą wymieszaj i zblenduj. Nie musisz robić tego dokładnie, wystarczy, że konsystencja będzie w miarę jednolita, a kawałki suszonego pomidora jak najbardziej mogą być widoczne. Oczywiście doprawiasz do smaku tak jak lubisz. Nie sól ciasta! Same pomidory są już mocno słone. Foremki na cupcakes wypełnij do 2/3 wysokości masą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia to około 20 min w temperaturze 160-170 stopni na termoobiegu. Po tym czasie musisz babeczki wyciągnąć i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu to też nic skomplikowanego. W misce utrzyj ser na gładką masę, jeżeli nie posiadasz sera trzykrotnie mielonego. Można to zrobić przy użyciu blendera. Dodaj serek Bieluch, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Babeczki udekoruj twarogiem a na wierzch połóż połówkę pomidora.

​Smacznego!
Obraz

0 Komentarze
LODY ORZECHOWE
7/19/2016 0 Komentarze

Obraz
Upały się skończyły, ale zawsze warto być przygotowanym na ewentualne powroty wysokiej temperatury. Oczywiście najlepiej zrobić to z lodami, ja je po prostu uwielbiam. Często się mówi, że spalają tłuszcz! Uwielbiam takie teorie, to tak jakby wymówka by po nie sięgnąć. Dzisiaj są lody, które mogą wam zasmakować ze względu na niecodzienny smak.
Składniki:
1 mała puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki syropu klonowego /syropu z agawy / golden syropu
100 g orzechów włoskich
2 łyżki orzechów włoskich mielonych
2 łyżki cukru brązowego
Na patelni podsmaż 25 g orzechów włoskich z syropem, odstaw na bok by przestygły. W wysokim naczynie zmiksuj razem mleko, śmietanę, cukier oraz mielone orzechy. Dodaj pozostałe 25 g orzechów posiekanych oraz te w syropie.

2
Zrobione

Całość przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Co 30 min otwieraj i przemieszaj lody by nie powstały kryształki lodu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Błyskawiczny porzeczkowiec
następny
Pomidorowe cupcakes
poprzendi
Błyskawiczny porzeczkowiec
następny
Pomidorowe cupcakes

Dodaj komentarz