1 0
Makowiec z żurawiną

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
300 g mak
2 szt. żółtko
2 szt, białka
60 g cukier
100 g żurawina mrożona
15 szt. krakersy
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
50 g orzechy laskowe
70 g kropelki czekoladowe najlepiej posypka czekoladowa

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Makowiec z żurawiną

Sądzę, że jest świetną alternatywą dla tych osób, które nie lubią rodzynek.

  • 65 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Makowiec z żurawiną

Makowiec z żurawiną, to nie tylko te 2 składniki. Wrzuciłem tam zdecydowanie więcej dodatków i sądzę, że jest świetną alternatywą dla tych osób, które nie lubią rodzynek. Absolutnie nie używam suszonej żurawiny, bo jak dla mnie wygląda ona strasznie (to chyba największy odpad z żurawiny jaki może być).  Ja kupuję żurawinę mrożoną, bo ona podobnie jak jarzębina traci cierpkość po zmrożeniu. Nie ma sensu płacić kroci za świeżą, jeżeli i tak będziecie musieli ją zamrozić.

Naszą jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, ja się jeszcze nie spotkałem z żurawiną na krzaku dlatego też bezpieczniej kupić mrożoną. Co jeszcze Wam zaserwowałem w środku tego makowca? Dodatek czekolady, odrobinka orzechów laskowych i krakersy!

Zapomniałem wspomnieć, ze ten makowiec to taka wersja dla leniuchów (czyt. osób praktycznych życiowo) bo nie wymaga wypieku osobno spodu, czy też nadmiernego bawienia się z makiem. Poniżej znajdziecie przepis jak wykonać super szybki i smaczny makowiec.

Zapraszam Was jeszcze na mojego instagrama daniel.coceancig oraz na facebooka pod tym adresem.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mak na sitku zalej wrzątkiem. Odstaw na bok do wystygnięcia, i następnie dobrze przeciśnij przez gazę. W następnej kolejności zmiel dwukrotnie mak. Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w domu, po prostu kup gotowy mielony mak. Jeżeli zdecydujesz się na mak mielony również zalej go wrzątkiem.

2
Zrobione

W misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę żółtka z cukrem. Odstaw na bok. Następnie dodaj posiekaj orzechy. Dodaj orzechy do masy makowej wraz z ekstraktem, żółtkami, oraz żurawiną zamrożoną. Dodaj czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni a tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę krakersów.

4
Zrobione

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz je z masą makową całość delikatnie mieszając. Połowę masy wylej na ciastka i wygładź. Ułóż następną warstwę krakersów i wylej resztę masy makowej. Piecz przez 35 min w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. Odłóż ciasto na bok do wystygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem, lub lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Lody z karmelem i orzechami
poprzendi
Lody z karmelem i orzechami
następny
Chleb na zakwasie
Lody z karmelem i orzechami
poprzendi
Lody z karmelem i orzechami
następny
Chleb na zakwasie

2 Komentarze Ukryj komentarze

Makowiec bardzo pyszny, polecam. Robi się błyskawicznie, zamiast zurawiny użyłam mrozone maliny. Pycha !!!

Sprawiasz mi ogromną radość to pisząc 🙂 bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis!

Dodaj komentarz