0 0
Marchewkowe na maśle

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

4 duże szt. marchew
5 szt. jajka
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
130 g masło
2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki kardamon
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
2,5 szkl. mąka pszenna
200 g orzechy włoskie
Polewa
200 g czekolada gorzka
100 g olej

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Marchewkowe na maśle

Jeżeli nie lubicie smaku palonego masła to możecie wykorzystać olej. A zamiast orzechów włoskich, możecie dodać migdałów.

  • Średnie

Składniki

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Marchewkowe na maśle

A dokładniej rzecz ujmując marchewkowe na palonym maśle. Po programie ciągle za mną chodzi zapach palonego masła i ten zapach jest po prostu obłędny!

Pamiętam jak chodziłem do mojej babci na weekend i zawsze na śniadanie dostawałem grysik, lub zupę mleczną. Grysik był obficie obsypany cukrem, cynamonem i oblany właśnie palonym masłem! Moja babcia pewnie nie wiedziała, że codzienne danie w tak królewski sposób traktuje.

Wracając do ciasta marchewkowego, jest ono nieco inaczej przygotowane niż to 2 dostępne na stronie www.ciastecznik.pl

(Visited 95 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Palone masło

Masło pokrój w większą kostkę i przełóż do rondla. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści pozostaw je jeszcze chwilę na ogniu i poczekaj aż zacznie się lekko pienić. Na dnie powinny powstać brązowe drobinki to sygnał, że masło zaczęło się lekko "palić".
Odstaw na bok masło.

2
Zrobione

Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na grubych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj palone masło, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając.

3
Zrobione

Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 25x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg. Piecz przez 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Zrobione

Polewa

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Polewę wylej na ciasto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Piernikowe brownie
poprzendi
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
następny
Jabłecznik z szarą renetą
Piernikowe brownie
poprzendi
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
następny
Jabłecznik z szarą renetą

Dodaj komentarz