Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Marchewkowe na maśle - Ciastecznik. Z dodatkiem palonego masła
0 0
Marchewkowe na maśle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

4 duże szt. marchew
5 szt. jajka
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
130 g masło
2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki kardamon
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
2,5 szkl. mąka pszenna
200 g orzechy włoskie
Polewa
200 g czekolada gorzka
100 g olej

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Marchewkowe na maśle

Jeżeli nie lubicie smaku palonego masła to możecie wykorzystać olej. A zamiast orzechów włoskich, możecie dodać migdałów.

  • Medium

Ingredients

  • Polewa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Marchewkowe na maśle

A dokładniej rzecz ujmując marchewkowe na palonym maśle. Po programie ciągle za mną chodzi zapach palonego masła i ten zapach jest po prostu obłędny!

Pamiętam jak chodziłem do mojej babci na weekend i zawsze na śniadanie dostawałem grysik, lub zupę mleczną. Grysik był obficie obsypany cukrem, cynamonem i oblany właśnie palonym masłem! Moja babcia pewnie nie wiedziała, że codzienne danie w tak królewski sposób traktuje.

Wracając do ciasta marchewkowego, jest ono nieco inaczej przygotowane niż to 2 dostępne na stronie www.ciastecznik.pl

(Visited 166 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Palone masło

Masło pokrój w większą kostkę i przełóż do rondla. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści pozostaw je jeszcze chwilę na ogniu i poczekaj aż zacznie się lekko pienić. Na dnie powinny powstać brązowe drobinki to sygnał, że masło zaczęło się lekko "palić".
Odstaw na bok masło.

2
Done

Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na grubych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj palone masło, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając.

3
Done

Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 25x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg. Piecz przez 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Done

Polewa

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Polewę wylej na ciasto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Piernikowe brownie
previous
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
next
Jabłecznik z szarą renetą
Piernikowe brownie
previous
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
next
Jabłecznik z szarą renetą

Add Your Comment