0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
200 g masło
100 g cukier
300 g mąka pszenna
1 szt. żółtko
Farsz
250 g chałwa
100 g masło
2 łyżeczki wódka
Beza włoska
4 szt. białka
1 szkl. cukier
60 ml zimna woda
60 g cukier drobny

Mazure chałwowy z bezą włoską

Beza włoska to nic innego jak białka ubite razem z cukrem a na koniec dodany cienkim strumyczkiem, cukier z odrobiną wody podgrzany do 113 stopni.

  • 83 minuty
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

  • Beza włoska

Wskazówki

Udostępnij

Cóż takiego mają w sobie mazurki, że są tak popularne w okresie wielkanocnym? Pewnie to, że jest to tak kiczowate ciasto, że tylko w takie święto sobie możemy na nie pozwolić. To coś w stylu słuchania Disco Polo na Weselu (wtedy każdy to wybaczy). No a mazurek to nic innego jak ciasto z słodkim wierzchem. Swoboda maksymalna przy dekorowaniu i wymyślaniu co na górę położyć.Ja wymyśliłem sobie coś co jest tak słodkie, że o rany! Mazurek dla prawdziwych fanów chałwy i bezy 🙂

(Visited 223 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder, dodaj żółtko i drobno pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie poszatkuj przy użyciu noża, gdy składniki już będą dosyć drobne zagnieć ciasto. Przyznam się szczerze, że jest to skład albo na 2 mazurki, albo na 1 bardzo duży. Ja zrobiłem z tego ciasta również Mazurek kajmakowy. Zatem ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2
Zrobione

Farsz

Masło zmiksuj razem z chałwą i alkoholem. Wstaw do lodówki na 30 min co najmniej.

3
Zrobione

Ciasto

Wracamy do ciasta. Rozwałkuj je na stolnicy by powstał kwadrat o wymiarach 23x23 cm. Taką formę rekomenduję do tego wypieku. Podziurkuj widelcem ciasto i zapiecz je w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 min. Gdy już ciasto upieczesz rozsmaruj na jego powierzchni dżem z porzeczki oraz posyp kakao (jest to warstwa izolacyjna dla kremu z chałwy i masła). Na wierzchu ciasta rozprowadź krem chałwowy. No i teraz na samą górę beza włoska.

4
Zrobione

Beza

Czym jest beza włoska? W smaku mi przypomina lody na ciepło, które każdy z Was pewnie kiedyś jadł. No i w sumie wykonanie tej bezy jest cudownie proste ponieważ robiłem ją 1 raz i wyszła! Zaczynając pracę przygotuj białka. Muszą one być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ubij je na sztywną pianę. Gdy białka już będą ładnie ubite dodawaj po łyżce cukru drobnego cały czas miksując. W międzyczasie zagotuj wodę z cukrem. UWAGA! Nie mieszaj cukru musi sam się ładnie połączyć z wodą i utworzyć coś w rodzaju syropu.

5
Zrobione

Teraz najtrudniejszy moment (albo i nie) do białek ubitych z cukrem na lśniącą białą masę dodaj syrop z cukru. Syrop musi być wręcz wrzący! Wlewaj go cieniutką strużką do ciągle ubijanych białek na najwyższych obrotach. Całość miksuj jeszcze przez 5-7 minut.

6
Zrobione

Pora na ostatnią część. Na wierzch masy chałwowej połóż ubite białka. Rozprowadź je równomiernie po całej formie. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 8 min, aż beza będzie lekko brązowa.
Mazurka po upieczeniu ostudź.
Najlepiej ciasto przechowywać w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka ukraińska
poprzendi
Babka drożdżowa
następny
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Babka ukraińska
poprzendi
Babka drożdżowa
następny
Mazurek kajmakowy z rodzynkami

Dodaj komentarz