0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
200 g masło
100 g cukier
300 g mąka pszenna
1 szt. żółtko
Farsz
250 g chałwa
100 g masło
2 łyżeczki wódka
Beza włoska
4 szt. białka
1 szkl. cukier
60 ml zimna woda
60 g cukier drobny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mazure chałwowy z bezą włoską

Beza włoska to nic innego jak białka ubite razem z cukrem a na koniec dodany cienkim strumyczkiem, cukier z odrobiną wody podgrzany do 113 stopni.

  • 83 minuty
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

  • Beza włoska

Wskazówki

Udostępnij

Cóż takiego mają w sobie mazurki, że są tak popularne w okresie wielkanocnym? Pewnie to, że jest to tak kiczowate ciasto, że tylko w takie święto sobie możemy na nie pozwolić. To coś w stylu słuchania Disco Polo na Weselu (wtedy każdy to wybaczy). No a mazurek to nic innego jak ciasto z słodkim wierzchem. Swoboda maksymalna przy dekorowaniu i wymyślaniu co na górę położyć.Ja wymyśliłem sobie coś co jest tak słodkie, że o rany! Mazurek dla prawdziwych fanów chałwy i bezy 🙂

(Visited 70 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder, dodaj żółtko i drobno pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie poszatkuj przy użyciu noża, gdy składniki już będą dosyć drobne zagnieć ciasto. Przyznam się szczerze, że jest to skład albo na 2 mazurki, albo na 1 bardzo duży. Ja zrobiłem z tego ciasta również Mazurek kajmakowy. Zatem ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2
Zrobione

Farsz

Masło zmiksuj razem z chałwą i alkoholem. Wstaw do lodówki na 30 min co najmniej.

3
Zrobione

Ciasto

Wracamy do ciasta. Rozwałkuj je na stolnicy by powstał kwadrat o wymiarach 23x23 cm. Taką formę rekomenduję do tego wypieku. Podziurkuj widelcem ciasto i zapiecz je w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 min. Gdy już ciasto upieczesz rozsmaruj na jego powierzchni dżem z porzeczki oraz posyp kakao (jest to warstwa izolacyjna dla kremu z chałwy i masła). Na wierzchu ciasta rozprowadź krem chałwowy. No i teraz na samą górę beza włoska.

4
Zrobione

Beza

Czym jest beza włoska? W smaku mi przypomina lody na ciepło, które każdy z Was pewnie kiedyś jadł. No i w sumie wykonanie tej bezy jest cudownie proste ponieważ robiłem ją 1 raz i wyszła! Zaczynając pracę przygotuj białka. Muszą one być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ubij je na sztywną pianę. Gdy białka już będą ładnie ubite dodawaj po łyżce cukru drobnego cały czas miksując. W międzyczasie zagotuj wodę z cukrem. UWAGA! Nie mieszaj cukru musi sam się ładnie połączyć z wodą i utworzyć coś w rodzaju syropu.

5
Zrobione

Teraz najtrudniejszy moment (albo i nie) do białek ubitych z cukrem na lśniącą białą masę dodaj syrop z cukru. Syrop musi być wręcz wrzący! Wlewaj go cieniutką strużką do ciągle ubijanych białek na najwyższych obrotach. Całość miksuj jeszcze przez 5-7 minut.

6
Zrobione

Pora na ostatnią część. Na wierzch masy chałwowej połóż ubite białka. Rozprowadź je równomiernie po całej formie. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 8 min, aż beza będzie lekko brązowa.
Mazurka po upieczeniu ostudź.
Najlepiej ciasto przechowywać w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Babka ukraińska
poprzendi
Babka drożdżowa
następny
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Babka ukraińska
poprzendi
Babka drożdżowa
następny
Mazurek kajmakowy z rodzynkami

Dodaj komentarz