0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
1 szt. żółtko
Masa
1 puszka kajmak czekoladowy
200 g rodzynki
50 g biała czekolada
5 łyżek dżem wiśniowy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mazurek kajmakowy z rodzynkami

Ogarnął mnie szał mazurkowy! Będę dalej eksperymentować z tym ciastem wielkanocnym, no ale pozwolicie, że będzie to już w przyszłym roku.

  • 80 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

Wskazówki

Udostępnij

Ciast świątecznych ciąg dalszy. Mazurek w czekoladowej odsłonie, bo użyłem kajmaku o smaku czekoladowym a dodatkowo polałem go karmelową czekoladą. Trochę mu bliżej do prawdziwego mazurka, ale i tak stanowi miłą odmianę dla tradycyjnego wypieku.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Ciasto przygotowuje się identycznie jak w poprzednim mazurku, dlatego działa teraz zasada kopiuj+wklej
Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder, dodaj żółtko i drobno pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie poszatkuj przy użyciu noża, gdy składniki już będą dosyć drobne zagnieć ciasto. Przyznam się szczerze, że jest to skład albo na 2 mazurki, albo na 1 bardzo duży. Ja zrobiłem z tego ciasta również Mazurek kajmakowy. Zatem ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2
Zrobione

Z samego ciasta ja uformowałem jajko, wy możecie wyłożyć zwykłą formę jeżeli kształt Wam nie odpowiada.
Ciasto oprusz z wierzchu kakao, a następnie posmaruj dżemem wiśniowym. Ciasto zapiecz przez 15-20 min w temperaturze 170 stopni (aż będzie ładnie zrumienione).

3
Zrobione

Krem

Kajmak rozpuść w rondelku bądź w mikrofalówce. Wystarczy tylko odrobina w mikrofalówce (2x po 30 sekund) aby był lekko płyny. Do kajmaku dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Masę kajmakową wyłóż na upieczone ciasto i polej roztopioną białą czekoladą. Tutaj należy uważać przy rozpuszczaniu czekolady, ponieważ biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Mazure chałwowy z bezą włoską
następny
Babka maślana
poprzendi
Mazure chałwowy z bezą włoską
następny
Babka maślana

Dodaj komentarz