0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
1 szt. żółtko
Masa
1 puszka kajmak czekoladowy
200 g rodzynki
50 g biała czekolada
5 łyżek dżem wiśniowy

Mazurek kajmakowy z rodzynkami

Ogarnął mnie szał mazurkowy! Będę dalej eksperymentować z tym ciastem wielkanocnym, no ale pozwolicie, że będzie to już w przyszłym roku.

  • 80 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

Wskazówki

Udostępnij

Ciast świątecznych ciąg dalszy. Mazurek w czekoladowej odsłonie, bo użyłem kajmaku o smaku czekoladowym a dodatkowo polałem go karmelową czekoladą. Trochę mu bliżej do prawdziwego mazurka, ale i tak stanowi miłą odmianę dla tradycyjnego wypieku.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Ciasto przygotowuje się identycznie jak w poprzednim mazurku, dlatego działa teraz zasada kopiuj+wklej
Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder, dodaj żółtko i drobno pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie poszatkuj przy użyciu noża, gdy składniki już będą dosyć drobne zagnieć ciasto. Przyznam się szczerze, że jest to skład albo na 2 mazurki, albo na 1 bardzo duży. Ja zrobiłem z tego ciasta również Mazurek kajmakowy. Zatem ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2
Zrobione

Z samego ciasta ja uformowałem jajko, wy możecie wyłożyć zwykłą formę jeżeli kształt Wam nie odpowiada.
Ciasto oprusz z wierzchu kakao, a następnie posmaruj dżemem wiśniowym. Ciasto zapiecz przez 15-20 min w temperaturze 170 stopni (aż będzie ładnie zrumienione).

3
Zrobione

Krem

Kajmak rozpuść w rondelku bądź w mikrofalówce. Wystarczy tylko odrobina w mikrofalówce (2x po 30 sekund) aby był lekko płyny. Do kajmaku dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Masę kajmakową wyłóż na upieczone ciasto i polej roztopioną białą czekoladą. Tutaj należy uważać przy rozpuszczaniu czekolady, ponieważ biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mazure chałwowy z bezą włoską
następny
Babka maślana
poprzendi
Mazure chałwowy z bezą włoską
następny
Babka maślana

Dodaj komentarz