Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Mazurek limonkowy
1 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto kruche
100 g masło
200 g mąka pszenna
1 szt. żółtko
110 g cukier
Nadzienie
250 ml śmietana 36%
2 krople żółty barwnik
200 g biała czekolada
1 szt. limonka
Beziki
2 szt. białka
120 g cukier
1/2 łyżeczki mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczki ocet
Dodatkowo
70 g masa marcepanowa
10 g masa cukrowa biała
4 szt. brzoskwinie w puszce
100 g biała czekolada

Mazurek limonkowy

Mazurek limonkowy może mieć inną odsłonę. Wystarczy przygotować maliny zamiast limonki i zmienić wersję kolorystyczną. Zielono-czerwony mazurek również będzie się pięknie prezentować

  • 57 minut
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

  • Beziki

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Mazurek limonkowy

Mazurek limonkowy to prawie jak eksluzywna wersja ciastka jakie możecie dostać w jednej z najlepszych cukierni na ślasku, czyli Pani Foremce 🙂

Trochę mnie poniosło nie ukrywam,  nie jest też do końca mój styl, ale gdzieś tam Sylwia pozostawiła piętno swoich wyczynów cukierniczych w moim sercu. Wracając do ciasta, może trochę tradycyjne ale w nieco nowoczesnym wydaniu. Nie musicie wszystkiego robić sami w domu, bo bezy równie dostaniecie w supermarkecie i pewnie też są zrobione z białek i cukru. Ja połączyłem takie smaki, by wprowadzały również nieco orzeźwienia, ale użyłem również takich składników by były tradycyjne dla okresu świątecznego no i dla samego mazurka. Jak pewnie zauważyliście ciasto nazywa się mazurek limonkowy, więc orzeźwienie przyniesie smak cytrusów.

(Visited 322 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie bezy

Białka zmiksuj na sztywno i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Najlepiej dodawaj cukier w odstępach co 1 minutę. Gdy masa będzie błyszcząca dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec możesz dodać zielony barwnik.
Wyszprycuj niewielkie beziki na papier do pieczenia i piecz w temperaturze 120 stopni przez 1 godzinę.

2
Done

Przygotowanie kremu

Do śmietany zetrzyj skórkę z limonki i dodaj limonkę pokrojoną na 3 grube plastry. Całość zagotuj i zdejmij z kuchenki. Dodaj białą czekoladę i wymieszaj całość aż czekolada się rozpuści. Wstaw śmietanę w chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia. Najlepiej gdyby śmietana z limonką były całą noc w lodówce, i tym samym nabrała by ona smaku limonki. Gdy śmietana będzie chłodna, wyjmij z środka limonkę i ubij ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj żółty barwnik.

3
Done

Przygotowanie kruchego ciasta

Wszystkie składniki powinny być zimne. Całość poszatkuj razem, a następnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wyłóż formę o średnicy 19 cm ciastem i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Gdy ciasto będzie twarde wstaw je do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez około 12 minut aż nabierze złotego koloru. Odstaw do całkowitego schłodzenia.

4
Done

Składanie

Masę marcepanową rozwałkuj na okrąg o średnicy o 1 cm mniejszej niż kruche ciasto (18 cm).
Dno upieczonego ciasta wyłóż zblendowanymi brzoskwiniami, a następnie na wierzch połóż masę marcepanową.
Wyszprycuj krem limonkowy i powpychaj gdzie niegdzie beziki.
Białą masę cukrową rozwałkuj i wykrój kwiatuszki. Udekoruj wierzch ciasta.

5
Done

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i podgrzej do temperatury 35 stopni.
Rant foliowy wysmaruj rozpuszczoną czekoladą i pozostaw na chwilę do zastygnięcia. Gdy czekolada będzie już lekko stężała, lecz wiąż plastyczna, to przyklej ją do rantu mazurka. Pozostaw do w chłodnym miejscu, tak długo aż czekolada będzie twarda.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Ciasto zimne sutki
previous
Ciasto zimne sutki
Mleczna kanapka
next
Mleczna kanapka
Ciasto zimne sutki
previous
Ciasto zimne sutki
Mleczna kanapka
next
Mleczna kanapka

Add Your Comment