Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mazurek pomarańczowo-dyniowy

A jaki jest Wasz ulubiony mazurek?

  • 120 minut
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto kruche

  • Masa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Myśląc o tegorocznych świętach, postanowiłem opróżnić nadmierny zapas moich dżemów oraz powideł. Szczerze powiedziawszy średnio lubię dżem, a uwielbiam go robić. Wykorzystałem zatem dżem pomarańczowy oraz kruche ciasto, więc mazurek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Kruche ciasto

Przygotuj kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę oraz sól posiekaj nożem. Kiedy margaryna będzie już drobno posiekana, całość zagnieć. Dodaj żółtko i zimną wodę. Dłońmi wyrób ciasto, aż będzie zbite i nie będzie widać drobinek margaryny oraz mąki. Całe ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na około 2 godziny (ciasto można oczywiście mrozić).

2
Done

Formę o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź kruche ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz około 20-30 minut. Dobrze jest całe ciasto nakłuć widelcem, aby pod spodem nie tworzyły się bąble powietrza. Po upieczeniu ostudź ciasto.

3
Done

Nadzienie

Na wcześniej przygotowanym kruchym cieście rozsmaruj przecier z dyni. Następnie w garnku podgrzej dżem pomarańczowy, i przetrzyj go przez sito by nie pozostały żadne kawałki pomarańczy. Gorący dżem pomarańczowy wylej na warstwę kruchego ciasta, uprzednio posmarowanego przecierem z dyni.

4
Done

Polewa czekoladowa

Rozpuść na parze gorzką czekoladę (można dodać łyżeczkę Cointreau, by spotęgować smak pomarańczy). Czekoladę wylej na gotowe kruche ciasto. Na samym końcu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Lemon curd
next
Pascha
previous
Lemon curd
next
Pascha

Add Your Comment