0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
250 g mąka pszenna
125 g masło
1 szt. żółtko
szczypta sól
2 łyżki zimna woda
Nadzienie
150 g czekolada gorzka
150 g dżem pomarańczowy
50 g przecier z dyni
garść kandyzowana skórka pomarańczowa

Mazurek pomarańczowo-dyniowy

Zawsze zastanawiał mnie fenomen mazurka przecież to ciasto kruche z dżemem?

  • 175 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Myśląc o tegorocznych świętach, postanowiłem opróżnić nadmierny zapas moich dżemów oraz powideł. Szczerze powiedziawszy średnio lubię dżem, a uwielbiam go robić. Wykorzystałem zatem dżem pomarańczowy oraz kruche ciasto, więc mazurek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

(Visited 429 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Przygotuj kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę oraz sól posiekaj nożem. Kiedy margaryna będzie już drobno posiekana, całość zagnieć. Dodaj żółtko i zimną wodę. Dłońmi wyrób ciasto, aż będzie zbite i nie będzie widać drobinek margaryny oraz mąki. Całe ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na około 2 godziny (ciasto można oczywiście mrozić). Formę o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź kruche ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz około 20-30 minut. Dobrze jest całe ciasto ponakłuwać widelcem, aby pod spodem nie tworzyły się bąble powietrza. Po upieczeniu ostudź ciasto.

2
Zrobione

Nadzienie

Na wcześniej przygotowanym kruchym cieście rozsmaruj przecier z dyni. Następnie w garnku podgrzej dżem pomarańczowy, i przetrzyj go przez sito by nie pozostały żadne kawałki pomarańczy. Gorący dżem pomarańczowy wylej na warstwę kruchego ciasta, uprzednio posmarowanego przecierem z dyni.

3
Zrobione

Polewa czekoladowa

Rozpuść na parze gorzką czekoladę (można dodać łyżeczkę Cointreau, by spotęgować smak pomarańczy). Czekoladę wylej na gotowe kruche ciasto. Na samym końcu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pascha
następny
Różyczki jabłkowe
poprzendi
Pascha
następny
Różyczki jabłkowe

Dodaj komentarz