0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
2 szt białka około 70 g
71 g łuskane migdąły
53 g cukier
117 g cukier puder
0.25 łyżeczki ekstrakt miętowy w proszku
1/8 łyżeczki barwnik w kolorze zielonym
Krem czekoladowy
150 g czekolada gorzka
200 g śmietana 30%
1 łyżeczka żelatyna
3 łyżki masło

Miętowe francuskie makarony

Miętowe francuskie makarony to po prostu coś cudownego! Orzeźwienie i słodki smak czekolady, już nie mogę się doczekać kolejnego przepisu.

  • 47 minut
  • Porcji 36
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem czekoladowy

Wskazówki

Udostępnij

Miętowe francuskie makarony

Przepisów jest pełno na wykonanie francuskich makaronów. Jednak ten zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia, głównie ze względu na prostotę wykonania. Nie potrzebujemy podgrzewać wody z cukrem do konkretnej temperatury, nie ma konieczności pilnowania konsystencji. Miętowe francuskie makarony to po prostu prostota wykonania.

Prostotę wykonania zawdzięcza on Thomas’owi Joseph z kuchni Marthy Stewart, jednak kompozycja smakowa to zdecydowanie moje arcydzieło.

Film oczywiście jest dostępny pod adresem: przepis na francuskie makarony

Czym się różnią te makarony od innych? Po pierwsze nie potrzebują około 20 minut do wyschnięcia. Zazwyczaj praktykuje się leżakowanie makaronów w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Dodatkowo nie ma potrzeby by jajka leżały przez noc w temperaturze pokojowej, wystarczy w zupełności 15 minut przed pieczeniem je odstawić na bok.

(Visited 603 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

W misce miksera zblenduj dokładnie migdały z cukrem pudrem. Przesiej masę przez sitko, i kawałki które pozostaną ponownie wrzuć do miksera i zblenduj na drobną masę. Powtarzaj czynność aż pozostanie ci niecała łyżeczka migdały nie zblendowanych. Zależy nam na konsystencji mączki migdałowej.

2
Zrobione

W misie miksera umieść białka oraz cukier. Miksuj przez 2 minuty na średnich obrotach, potem kolejne 2 minuty na średnio wysokich obrotach i ostatnie 2 minuty na wysokich obrotach. Dodaj ekstrakt miętowy oraz barwnik i całość miksuj na wysokich obrotach przez 20 sekund.

3
Zrobione

Do ubitych białek dodaj mąkę migdałową i szpatułką przeciągnij ją przez środek, a następnie mieszając zrób koło zbierając mąkę i białka z boków kończąc na środku. Czynność powtórz 35 razy. Powstała masa powinna być nieco ciągnąca, swobodnie opadająca z łyżki jednak nie strumieniem.

4
Zrobione

Przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką uformuj kopczyki w odstępach około 3 cm od siebie. Uderz 2x blachą na których zostały wyciśnięte makarony i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (grzanie góra dół) na maksymalnie 12 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

5
Zrobione

Krem czekoladowy

Śmietanę oraz masło lekko podgrzej (lecz nie doprowadzaj do gotowania). Zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę w 3 turach i wszystko dokładnie wymieszaj.

6
Zrobione

W misce wymieszaj 2 łyżki wody z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw na 5 minut. Stwardniałą żelatynę dodaj do czekolady i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Wstaw krem do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach mikserem ubij masę na sztywno.

7
Zrobione

Połówki makaroników szprycuj kremem czekoladowym.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort bezowy z porzeczkami
poprzendi
Tort bezowy z poreczkami
Czekoladowe eklerki
następny
Czekoladowe eklerki
Tort bezowy z porzeczkami
poprzendi
Tort bezowy z poreczkami
Czekoladowe eklerki
następny
Czekoladowe eklerki

Dodaj komentarz