0 0
Mini babki cynamonowe

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1,5 szkl. mąka pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
szczypta sól
1/2 szkl. mleko
1/2 szkl. jogurt naturalny
3/4 szkl. cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/2 szklanki olej
3 szt. jajka
3 łyżeczki cynamon

Mini babki cynamonowe

Przepis możecie zamienić na wersję fit. Zamiast mąki pszennej dodajcie ryżową a zamiast mleka wykorzystajcie mleko migdałowe.

  • 35 minut
  • Porcji 6
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Mini babki cynamonowe

Do koszyczka zawsze staramy się włożyć coś zgrabnego i ładnego, tak by nie był on nadmiernie zagracony. Ciekaw jestem czy Wielkanoc to kolejnego rodzaju „festiwal” gdzie obnosimy się z tym co takiego wspaniałego mamy w koszyku. Zawsze można kupić gotowe ciastko w sklepie (raz widziałem mufinka w koszyczku… serio?!) ale po co skoro przygotowane mini babki cynamonowe są o wiele zdrowsze i do tego są bez jajek!

Mini babki cynamonowe to w sumie alternatywa nawet dla wegan, którzy chcą spędzić ten czas również w miłej rodzinnej atmosferze. Odrobina cynamonu nadaje im lekko brązowego koloru, a wystarczy że zamiast niego dacie więcej cukru waniliowego i już nabierze babka innego wyrazu. Co zatem proponuję? Przełamać rutynę i upiec do koszyczka własną babeczkę.

(Visited 664 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W dużej misce przesiej proszek do pieczenia razem z cynamonem, sodą oraz mąką. Odstaw na bok.

2
Zrobione

W misie miksera zmiksuj na jasną i puszystą masę cukier puder razem z jajkami. Ciągle miksując dodaj jogurt naturalny oraz mleko.
Do powyższych składników wsyp wcześniej przygotowane suche składniki i wszystko razem wymieszaj trzepaczką.
Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz olej. Całość ponownie wymieszaj trzepaczką.

3
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Przełóż surowe ciasto do rękawa cukierniczego i wyszprycuj ciasto do foremek do do 2/3 ich wysokości.
Jeżeli używasz foremek metalowych wcześniej nasmaruj je tłuszczem i obsyp bułką tartą.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut aż babeczki ładnie wyrosną i nabiorą ciemno-złotego koloru.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Gofry marmurkowe
poprzendi
Gofry marmurkowe
Pomarańczmisu
następny
Pomarańczmisu
Gofry marmurkowe
poprzendi
Gofry marmurkowe
Pomarańczmisu
następny
Pomarańczmisu

Dodaj komentarz