1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 szkl. rabarbar
1 szkl. maliny mrożone
2,5 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier brązowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szkl. jogurt naturalny
0.5 szkl. olej
1 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Mufinki malinowo-rabarbarowe

Jeżeli nie lubicie rabarbaru, zamieńcie go na jabłko. Też powinno cudownie wzbogacić smak mufinek.

  • 35 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Mufinki malinowo-rabarbarowe

Pomysł na mufinki malinowo-rabarbarowe podsunęła mi Gosia. Stwierdziła, że by spieprzyć ciasto na mufinki trzeba być mistrzem (ja je zepsułem na 1 castingu do Bake Off). Pomyślałem sobie, że w sumie długo nie robiłem tego typu babeczek więc co mi szkodzi by zrobić jeszcze raz babeczki, tyle, że z smakami Naszej wiosny. Wiem, że malin jeszcze nie ma, ale wyobraźcie sobie, że stanowią one podstawowy element mojej zamrażarki. Zawsze mam mrożone maliny, są o wiele praktyczniejsze niż te świeże. Są genialnie posortowane i idealnie nadadzą się do pieczenia, bo podczas mieszania nie rozbijacie ich na mus.

Starałem się pomyśleć o cieście, które jest proste w przygotowaniu i szybkie, co by nie stać długo przed piekarnikiem w te ciepłe dni. Śmiało mogę powiedzieć, że zapach babeczek rozchodzi się po całym domu!

(Visited 136 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Cukier brązowy wymieszaj dokładnie z olejem. Powinniście to robić dosyć energicznie. Możecie do tego celu użyć również miksera, ja akurat robiłem to ręcznie bo nie chciało mi się potem myć całego sprzętu.
Do cukru z olejem dodaj jajko, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.

2
Zrobione

Do masy dodaj resztę suchych składników, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Rozgrzej w międzyczasie piekarnik do temperatury 180 stopni, na termoobiegu.

3
Zrobione

Na sam koniec dodaj rabarbar i maliny. Wszystko wymieszaj łyżką. Do foremki na mufiny powkładaj papilotki, bądź kawałki papieru do pieczenia i ponakładaj ciasto tak do 2/3 wysokości.
Piecz całość przez 20 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Drożdżowe z rabarbarem
poprzendi
Drożdżowe z rabarbarem
Sernik na zimno
następny
Sernik na zimno
Drożdżowe z rabarbarem
poprzendi
Drożdżowe z rabarbarem
Sernik na zimno
następny
Sernik na zimno

Dodaj komentarz