Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
0 0
Mufinki z kremem i czarną porzeczką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
150 g masło
2 szt. jajka
2/3 szkl. cukier
2 łyżki jogurt naturalny
1/3 szkl. mleko
10 g proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pszenna
1/4 szkl. wrzątek
Krem
250g śmietana 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukier puder
Dodatkowo
10 szt. truskawki
200 g czarna porzeczka
3 łyżki cukier
1 łyżeczka agar-agar

Mufinki z kremem i czarną porzeczką

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Mufinki z kremem i czarną porzeczką

Dzisiaj przepis dla fanów mufinek jednak tych z bogatym wnętrzem jak i ogromną ilością kremu. Powiem wam, że wcale nie musicie decydować się na nadzienie z czarnej porzeczki, ale możecie również wykorzystać do tego zblendowane truskawki bądź inne owoce. Wystarczy lekko zagotować owoce by się nieco rozpadły (lecz miały nadal wyczuwalne kawałki owoców). Mufinki z kremem i czarną porzeczką będą idealnie pasować na nadchodzące upały. Lekkość kremu i soczystość owoców sprawi, że na pewno nie poprzestaniecie na 1 babeczce.

Ja swoje babeczki uderkowałem kremem na bazie śmietany i mascarpone. Do środka dałem czarne porzeczki i udekorowałem je świeżą truskawką. Oczywiście krem możecie wymienić na taki jak lubicie, lecz moja propozycja jest banalnie prosta i sprawi, że babeczki przygotujecie w mgnieniu oka.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Następnie wlej mleko w temperaturze pokojowej i na koniec dodaj wrzątek.

2
Done

Formę do mufinek wyłóź papilotkami. Wypełnij każdą z nich do 2/3 wysokości (najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego).
Wstaw do piekarnika nagrzanegod o 170 stopni i piecz przez 15-20 minut do złotego koloru i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

3
Done

Nadzienie

Czarną porzeczkę zagotuj z cukrem (gotuj przez około 5 minut aż owoce puszczą sok i nieco się rozgotują). Dodaj agar-agar do owoców i gotuj przez około 3 minuty.

4
Done

W upieczonych babeczkach wydryluj dziurkę. Możesz to zrobić przy pomocy tylki bądź drylownicy do jabłek. Dziurka nie powinna przechodzić na wylot lecz dochodzić do połowy mufinki.
Każdą dziurkę wypełnij nadzieniem z czarnej porzeczki i odstaw na bok do wystygnięcia.

5
Done

Krem

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość wymieszaj. Na każdej babeczce z nadzieniem wyszprycuj krem i udekoruj połówką truskawki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mufinki z czekoladą
previous
Mufinki z czekoladą
next
Placek z truskawkami II
Mufinki z czekoladą
previous
Mufinki z czekoladą
next
Placek z truskawkami II

Add Your Comment