0 0
Mufinki z kremem i czarną porzeczką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
150 g masło
2 szt. jajka
2/3 szkl. cukier
2 łyżki jogurt naturalny
1/3 szkl. mleko
10 g proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pszenna
1/4 szkl. wrzątek
Krem
250g śmietana 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukier puder
Dodatkowo
10 szt. truskawki
200 g czarna porzeczka
3 łyżki cukier
1 łyżeczka agar-agar

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mufinki z kremem i czarną porzeczką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Mufinki z kremem i czarną porzeczką

Dzisiaj przepis dla fanów mufinek jednak tych z bogatym wnętrzem jak i ogromną ilością kremu. Powiem wam, że wcale nie musicie decydować się na nadzienie z czarnej porzeczki, ale możecie również wykorzystać do tego zblendowane truskawki bądź inne owoce. Wystarczy lekko zagotować owoce by się nieco rozpadły (lecz miały nadal wyczuwalne kawałki owoców). Mufinki z kremem i czarną porzeczką będą idealnie pasować na nadchodzące upały. Lekkość kremu i soczystość owoców sprawi, że na pewno nie poprzestaniecie na 1 babeczce.

Ja swoje babeczki uderkowałem kremem na bazie śmietany i mascarpone. Do środka dałem czarne porzeczki i udekorowałem je świeżą truskawką. Oczywiście krem możecie wymienić na taki jak lubicie, lecz moja propozycja jest banalnie prosta i sprawi, że babeczki przygotujecie w mgnieniu oka.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Następnie wlej mleko w temperaturze pokojowej i na koniec dodaj wrzątek.

2
Zrobione

Formę do mufinek wyłóź papilotkami. Wypełnij każdą z nich do 2/3 wysokości (najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego).
Wstaw do piekarnika nagrzanegod o 170 stopni i piecz przez 15-20 minut do złotego koloru i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

3
Zrobione

Nadzienie

Czarną porzeczkę zagotuj z cukrem (gotuj przez około 5 minut aż owoce puszczą sok i nieco się rozgotują). Dodaj agar-agar do owoców i gotuj przez około 3 minuty.

4
Zrobione

W upieczonych babeczkach wydryluj dziurkę. Możesz to zrobić przy pomocy tylki bądź drylownicy do jabłek. Dziurka nie powinna przechodzić na wylot lecz dochodzić do połowy mufinki.
Każdą dziurkę wypełnij nadzieniem z czarnej porzeczki i odstaw na bok do wystygnięcia.

5
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość wymieszaj. Na każdej babeczce z nadzieniem wyszprycuj krem i udekoruj połówką truskawki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Mufinki z czekoladą
poprzendi
Mufinki z czekoladą
następny
Placek z truskawkami II
Mufinki z czekoladą
poprzendi
Mufinki z czekoladą
następny
Placek z truskawkami II

Dodaj komentarz