0 0
Orzechowy tort bez mąki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
2,5 szkl. orzechy włoskie drobno posiekane
3/4 szkl. cukier
2 łyżki kakao
5 szt. białka
5 szt. żółtko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
krem orzechowo-czekoladowy np. nutella lub podobny
125 g maliny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Orzechowy tort bez mąki

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Orzechowy tort bez mąki

Gluten free, free gluten jak kto lubi. Zamiast mąki cudowna dawka posiekanych orzechów włoskich. Mowa oczywiście o orzechowym torcie bez mąki. Zatem jeżeli Wasze przekonania lub też dieta zabrania wam konsumpcji glutenu to ten przepis jest czymś dla Was. Orzechowy tort bez maki to jeden z niewielu przepisów, który wykorzystuje mąkę orzechową zamiast tradycyjnej.

Co jeszcze charakteryzuje ten przepis? Podobno sam tort jest tortem staropolskim, nieco inaczej jest przygotowywwany niż tradycyjny biszkopt i przypuszczam, że został wielokrotnie modyfikowany (świadczy o tym zapewne udział proszku do pieczenia).

Zdecydowanym plusem jest udział kremu orzechowo-czekoladowego (nie koniecznie nutella). Wszyscy zachwycali się tym tortem, że nie jest słodki lecz jest w sam raz 🙂 sam tort też nie wymaga zbyt wiele pracy. Zatem zapraszam Was do wspólnego pieczenia!

(Visited 716 times, 99 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Żółtka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa będzie już biała połącz je z kakao, posiekanymi drobno orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem waniliowym.
W osobnej misie miskera ubij na sztywno białka. Połącz je z pastą orzechową (przygotowaną z żółtek) i wymieszaj całość delikatnie do momentu połączenia składników.

2
Zrobione

Do piekarnika wstaw 2 formy o średnicy 20 cm i nagrzej je wraz z piekarnikiem. Piekarnik uruchom na opcji termoobieg z temperaturą 170 stopni. Ciasto wlej do 2 form i piecz przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka,
Ciasto po upieczeniu dobrze przestudź.

3
Zrobione

Biszkopt możesz nasączyć herbatą z miodem bądź wodą z cukrem.
Biszkopt posmaruj z wierzchu kremem orzechowo-czekoladowym i połącz razem. Na wierzhcu ułóż świeże maliny.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tarta malinowa
poprzendi
Tarta z malinami
Puszysty sernik z wisniami
następny
Puszysty sernik z wiśniami
Tarta malinowa
poprzendi
Tarta z malinami
Puszysty sernik z wisniami
następny
Puszysty sernik z wiśniami

Dodaj komentarz