0 0
Orzechowy tort bez mąki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
2,5 szkl. orzechy włoskie drobno posiekane
3/4 szkl. cukier
2 łyżki kakao
5 szt. białka
5 szt. żółtko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
krem orzechowo-czekoladowy np. nutella lub podobny
125 g maliny

Orzechowy tort bez mąki

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Orzechowy tort bez mąki

Gluten free, free gluten jak kto lubi. Zamiast mąki cudowna dawka posiekanych orzechów włoskich. Mowa oczywiście o orzechowym torcie bez mąki. Zatem jeżeli Wasze przekonania lub też dieta zabrania wam konsumpcji glutenu to ten przepis jest czymś dla Was. Orzechowy tort bez maki to jeden z niewielu przepisów, który wykorzystuje mąkę orzechową zamiast tradycyjnej.

Co jeszcze charakteryzuje ten przepis? Podobno sam tort jest tortem staropolskim, nieco inaczej jest przygotowywwany niż tradycyjny biszkopt i przypuszczam, że został wielokrotnie modyfikowany (świadczy o tym zapewne udział proszku do pieczenia).

Zdecydowanym plusem jest udział kremu orzechowo-czekoladowego (nie koniecznie nutella). Wszyscy zachwycali się tym tortem, że nie jest słodki lecz jest w sam raz 🙂 sam tort też nie wymaga zbyt wiele pracy. Zatem zapraszam Was do wspólnego pieczenia!

(Visited 957 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Żółtka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa będzie już biała połącz je z kakao, posiekanymi drobno orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem waniliowym.
W osobnej misie miskera ubij na sztywno białka. Połącz je z pastą orzechową (przygotowaną z żółtek) i wymieszaj całość delikatnie do momentu połączenia składników.

2
Zrobione

Do piekarnika wstaw 2 formy o średnicy 20 cm i nagrzej je wraz z piekarnikiem. Piekarnik uruchom na opcji termoobieg z temperaturą 170 stopni. Ciasto wlej do 2 form i piecz przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka,
Ciasto po upieczeniu dobrze przestudź.

3
Zrobione

Biszkopt możesz nasączyć herbatą z miodem bądź wodą z cukrem.
Biszkopt posmaruj z wierzchu kremem orzechowo-czekoladowym i połącz razem. Na wierzhcu ułóż świeże maliny.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta malinowa
poprzendi
Tarta z malinami
Puszysty sernik z wisniami
następny
Puszysty sernik z wiśniami
Tarta malinowa
poprzendi
Tarta z malinami
Puszysty sernik z wisniami
następny
Puszysty sernik z wiśniami

Dodaj komentarz