Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Orzechowy tort z żurawiną
0 0
Orzechowy tort z żurawiną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
2,5 szkl. orzechy włoskie drobno posiekane
3/4 szkl. cukier
5 szt. żółtko
5 szt. białka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżki bułka tarta
Polewa czekoladowa
2 łyżeczki kakao
2 łyżki masło
2 łyżki cukier
2 łyżeczki żelatyna
2 łyżki zimna woda
Dodatkowo
5 łyżek nutella

Orzechowy tort z żurawiną

Gluten free? Raczej nie, bo jest bułka tarta, ale ciasto zdecydowanie przepyszne.

  • 105 minut
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Polewa czekoladowa

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Ciasto stare, prawdopodobnie z kuchni staropolskiej. Jednak przepis nieco zmodyfikowany, by było nieco nowocześniej i bardziej fit. Cukru zbyt wiele w cieście nie ma, a jest chyba gluten free (bo bez mąki) – posiada bułkę tartą a ta chyba ma gluten? W każdym bądź razie ciasto bardzo szybkie i proste do wykonania.

(Visited 185 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Żółtka ubij w mikserze z cukrem. W osobnej misce wymieszaj orzechy, bułkę tartą oraz kakao. Gdy żółtka będą już puszyste i jasne dodaj mieszankę z orzechami. Dodaj ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj. W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy z żółtek i wszystko delikatnie wymieszaj aby masa połączyła się w jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do formowy o średnicy 21 cm, która uprzednio była wysmarowana tłuszczem oraz bułką tartą. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę.

2
Done

Ciasto jak ostygnie przekrój i przełóż nutellą.

3
Done

Polewa czekoladowa

W szklance rozpuść żelatynę razem z zimną wodą i odstaw na 5 min. W niewielkim garnuszku rozpuść masło z dodatkiem cukru i kakao. Na sam koniec dodaj żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Zimne ciasto polej czekoladą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Choco babeczki z piwem
next
Kruche ciasteczka z wiśniami
previous
Choco babeczki z piwem
next
Kruche ciasteczka z wiśniami

Add Your Comment