0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
400 g jagody
2 łyżki mąka ziemniaczana
3 łyżki syrop klonowy
1,5 szklanki płatki owsiane
5 łyżek miód
2 szklanki mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
5 łyżeczek olej kokosowy
3 łyżki orzechy pekan posiekane

Owsiana tarta z jagodami

Trochę zdrowia w naszych posiłkach zawsze można przemycić.

  • 85 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Jagodowe szaleństwo powoli się już zaczyna.Co do tego ciasta to przyznam się szczerze, że nawet mi zasmakowało, pomimo swych właściwości fitness. Zawsze uważałem, i chyba nie zmienię zdania że to co jest zdrowe jest mniej smaczne niż te kaloryczne ciasta od babci. Jednak można się nieco połasić, na chwilę przyjemności nawet jeżeli jesteście na diecie. Poniżej wersja nie koniecznie wegańska, ale raczej dietetyczna.

(Visited 189 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W średniej misce wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym. Powinny wszystkie składniki ładnie się połączyć.

2
Zrobione

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, miód oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej kokosowy (olej kokosowy w temperaturze 25 stopni nabiera już płynną konsystencję). Ciasto wyrób dokładnie palcami. Podziel je na 2 części.

3
Zrobione

Blachę do tarty wyłóż połową ciasta, na wierzchu rozłóż jagody, a następnie na samej górze z pozostałego ciasta stwórz kruszonkę. Posyp górę również posiekanymi orzechami pekan. Forma tarty to około 23 cm średnicy, a ciasto powinno się piec przez około 40 min w temperaturze 170 stopni. Jednak po 20 min należy je już przykryć folią aluminiową aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Odwrócony skubaniec z agrestem
następny
Bułeczki cynamonowe
poprzendi
Odwrócony skubaniec z agrestem
następny
Bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz