0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
4 szt. jajka
200 g mleko
105 g masło
160 g mąka pszenna
1/3 łyżeczki sól
3 łyżeczki cukier
Dodatkowo
800 g smalec

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pączki gniazdka

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pączki gniazdka

Od dawna chciałem zrobić pączki w kształcie gniazdek. W sumie to jedne z moich ulubionych pączków, i zawsze mnie zastanawiało jak one są zrobione. Gdy wszedłem na jedną z stron i zobaczyłem, że to jest po prostu smażone ciasto parzone to pomyślałem sobie SZOK! Takie cudeńko w tak prosty sposób powstaje? Bez wyrastania? Bez wygrzewania mąki? A jest jednocześnie takie mięciutkie i pulchne.

Zatem co może być lepsze niż przepis na ciasto parzone, który znajduje się w mojej książce 🙂

Istnieje wiele metod przygotowania ciasta parzonego, jedni robią je na mleku inni na wodzie. Ja użyłem mleka, uważam, że nada ono słodyczy samemu ciastu w taki mało nachalny sposób. Do ciasta parzonego również używam mąki przesianej. Wyczytałem gdzieś w internecie, że aby ciasto parzone wyrosło równo należy dodać przesianą mąkę nawet 2 krotnie. Przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ma być ona przesiewana ale w tym szaleństwie jest metoda. Od tego czasu produkt końcowy wyrasta ładnie równomieniernie.

Po prostu same pychoty w ten tłusty czwartek będą! Mam nadzieję, że i Wy skusicie się na przygotowanie tak prostego ciasta, i w tym roku podarujecie sobie pączki za 0,50 gr w dyskontach i będziecie żyli w zgodzie z ideą #samazrobiepaczki

(Visited 1 395 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło rozpuść w garnku razem z mlekiem i cukrem. Gdy masa się rozpuści dodaj przesianą mąkę i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką dosyć energicznie by nie było żadnych grudek.
Podsmaż masę w garnku z 3 minuty. Po tym czasie przełóż masę do miski i odstaw do lekkiego wystudzenia.

2
Zrobione

Ciasto

W misie miksera zmiksuj ciasto parzone razem z solą i ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Gdy składniki się połączą przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Na arkuszu papieru do pieczenia wyszprycuj wieńce o średnicy około 6 cm z dziurką w środku. Powycinaj papier razem z krążkami i odłóż na bok.

3
Zrobione

W garnku roztop smalec i podgrzej go do temperatury 150 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj ciasto parzone razem z papierem do pieczenia (papierem do góry). Papier powinien swobodnie zejść z góry ciasta. Smaż około 2 stron z każdej strony.

4
Zrobione

Usmażone pączki odłóż na ręcznik papierowy.
W miseczce rozpuść 100 g cukru pudru z 20 g wody i oblej pączki lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Paczki
poprzendi
Pączki ucierane
Babka walentynkowa
następny
Babka z sercem
Paczki
poprzendi
Pączki ucierane
Babka walentynkowa
następny
Babka z sercem

Dodaj komentarz