0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
4 szt. jajka
200 g mleko
105 g masło
160 g mąka pszenna
1/3 łyżeczki sól
3 łyżeczki cukier
Dodatkowo
800 g smalec

Pączki gniazdka

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pączki gniazdka

Od dawna chciałem zrobić pączki w kształcie gniazdek. W sumie to jedne z moich ulubionych pączków, i zawsze mnie zastanawiało jak one są zrobione. Gdy wszedłem na jedną z stron i zobaczyłem, że to jest po prostu smażone ciasto parzone to pomyślałem sobie SZOK! Takie cudeńko w tak prosty sposób powstaje? Bez wyrastania? Bez wygrzewania mąki? A jest jednocześnie takie mięciutkie i pulchne.

Zatem co może być lepsze niż przepis na ciasto parzone, który znajduje się w mojej książce 🙂

Istnieje wiele metod przygotowania ciasta parzonego, jedni robią je na mleku inni na wodzie. Ja użyłem mleka, uważam, że nada ono słodyczy samemu ciastu w taki mało nachalny sposób. Do ciasta parzonego również używam mąki przesianej. Wyczytałem gdzieś w internecie, że aby ciasto parzone wyrosło równo należy dodać przesianą mąkę nawet 2 krotnie. Przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ma być ona przesiewana ale w tym szaleństwie jest metoda. Od tego czasu produkt końcowy wyrasta ładnie równomieniernie.

Po prostu same pychoty w ten tłusty czwartek będą! Mam nadzieję, że i Wy skusicie się na przygotowanie tak prostego ciasta, i w tym roku podarujecie sobie pączki za 0,50 gr w dyskontach i będziecie żyli w zgodzie z ideą #samazrobiepaczki

(Visited 2 035 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło rozpuść w garnku razem z mlekiem i cukrem. Gdy masa się rozpuści dodaj przesianą mąkę i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką dosyć energicznie by nie było żadnych grudek.
Podsmaż masę w garnku z 3 minuty. Po tym czasie przełóż masę do miski i odstaw do lekkiego wystudzenia.

2
Zrobione

Ciasto

W misie miksera zmiksuj ciasto parzone razem z solą i ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Gdy składniki się połączą przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Na arkuszu papieru do pieczenia wyszprycuj wieńce o średnicy około 6 cm z dziurką w środku. Powycinaj papier razem z krążkami i odłóż na bok.

3
Zrobione

W garnku roztop smalec i podgrzej go do temperatury 150 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj ciasto parzone razem z papierem do pieczenia (papierem do góry). Papier powinien swobodnie zejść z góry ciasta. Smaż około 2 stron z każdej strony.

4
Zrobione

Usmażone pączki odłóż na ręcznik papierowy.
W miseczce rozpuść 100 g cukru pudru z 20 g wody i oblej pączki lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Paczki z makiem
poprzendi
Pączki z makiem
następny
Pączki świderki
Paczki z makiem
poprzendi
Pączki z makiem
następny
Pączki świderki

Dodaj komentarz