0 0
Pączki ucierane

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Pączki
500 g mąka pszenna
5 szt. żółtko
30 g drożdże świeże
250 ml mleko
60 g cukier
1/4 łyżeczki sól
70 g masło
1 łyżka rum
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
Smażenie
4 kostki smalec
Lukier
200 g cukier puder
20 g zimna woda
Nadzienie
300 g aronia
100 g biała czekolada

Pączki ucierane

Nadzienie możecie stworzyć według własnych upodobań.

  • Średnie

Składniki

  • Pączki

  • Smażenie

  • Lukier

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Pączki ucierane

Kolejny przepis na pączki, specjalnie dla Was. Przyznam się Wam, że jest to chyba jeden z moich ulubionych, ponieważ przygotowanie pączków ucieranych wraz z smażeniem zajęło mi z 3 godziny maksymalnie.

Postanowiłem teraz zmienić nieco proces smażenia, bo wcześniej robiłem to na smalcu mieszanym z olejem rzepakowym, ale tym razem zdecydowałem się na smażenie na samym smalcu. Wyczytałem, że jest to lepsza metoda ponieważ sam smalec ma wyższą temperaturę spalania niż olej rzepakowy. Oznacza to tyle, że nasmażymy więcej pączków nim zacznie się tłuszcz palić (robić ciemnobrązowy). Cenowo wychodzi to bardzo podobnie ponieważ kostka smalcu kosztuje około 1 zł a litr oleju rzepakowego 5 zł. Zatem proces smażenia to wasza indywidualna sprawa. Jeżeli wolicie na oleju rzepakowym, czujcie się swobodnie w tej kwestii.

Co do nadzienia. Zdecydowałem się na ganasz z białej czekolady. Jednak nadzienie nie jest bardzo słodkie. Dlaczego? Wykorzystałem owoce aronii do tego celu, są nieco cierpkie i kwaskowate więc idealnie się zgrały z słodkimi pączkami oraz białą czekoladą.

Czym nadziewać pączki? Ja to robię szprycą i to nadzienie też rekomenduję w ten sposób zrobić. Kawałki owoców nie przejdą przez specjalistyczną tylkę do nadziewania pączków.

Zatem zacznijmy smażenie pączków na tłusty czwartek!

(Visited 1 929 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Pączki

Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka wraz z łyżeczką cukru oraz cukru pudru. Odstaw na bok do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i roztopionym masłem.
Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, żółtka z masłem i cukrem, oraz resztę letniego mleka. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj sól, ekstrakt cytrynowy oraz rum. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie sprężyste i miało jednolitą konsystencję. Odstaw przykryte na bok do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

2
Zrobione

Pączki

Gdy ciasto wyrośnie, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą wykrawarki lub szklanki o średnicy mniej więcej 8-9 cm wykrój pączki i rozłóż je na obsypanym mąką blacie. Przykryj je ścierką by z wierzchu nie wyschły i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.

3
Zrobione

W garnku rozgrzej smalec do temperatury około 150 stopni (temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni). Wyrośnięte pączki rzucaj na rozgrzany tłuszcz po 3 sztuki maksymalnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony (pączki powinny być ciemno złote, po usmażeniu i obrócenia lekko przyciemnieją).
Usmażone pączki układaj na rozłożonym ręczniku papierowym.

4
Zrobione

Nadzienie

Aronię zagotuj w rondelku i zblenduj. Dodaj połamane kostki białej czekolady i wymieszaj, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przełóż do rękawa z tylką do szprycowania. Wypełnij każdego pączka nadzieniem.

5
Zrobione

Lukier

Cukier puder wymieszaj z wodą. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody lub soku cytrynowego. Zanurz każdego pączka w polewie lukrowej lub obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Oponki serowe
Chrust
następny
Chrust
poprzendi
Oponki serowe
Chrust
następny
Chrust

Dodaj komentarz