0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

4 szt. jajka
1 kg mąka pszenna
1 szkl. cukier
200 ml olej
2 szkl. mleko
100 g drożdże świeże
2 l olej do smażenia
1 opakowanie konfitura
2 łyżeczki wódka
250 g cukier puder do polewy
0,5 szt. sok z cytryny do polewy

Pączki

Jakie wolicie nadzienie w pączkach? Tradycyjną marmoladę czy raczej preferujecie eksperymenty w rodzaju masła orzechowego?

  • -
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Tak jak już ostatnio mówiłem Tłusty Czwartek bliżej i bliżej. Tego dnia najłatwiej jest natrafić na pączki z gotowej mieszanki no i oczywiście mrożone. Sieciówki z reguły to nam fundują w takie dni. Rozwiązanie tego problemu jest proste, zrobić samemu pączki, nawet następnego dnia smakują wyśmienicie, a nadzienie możecie wybrać dowolne więc nie będziecie skazani na jednorodność.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do rondelka nalej wody i na górę połóż głęboką miskę. Wbij tam całe jajka razem z cukurem i przy użyciu miksera ubijaj je na parze przez około 4 min aż masa będzie jasna i lekko gęsta.
W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w odrobinie mleka, odstaw na chwilę, a w międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj ubite jajka do mąki, letnie mleko, odrobinę soli, roztopiony tłuszcz. Ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego wyrób ciasto. Powinno ono być lekko klejące ale swobodnie odchodzące od ręki. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i na sam koniec spirytus, ponownie wyrób ciasto. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 45 min - 1 godzinę.

2
Zrobione

Następnie nadszedł czas na pączki. Gotowe ciasto partiami rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj kółka. I teraz w jaki sposób można nadziewać pączki. Możesz to zrobić przy użyciu strzykawki z dużym otworem, którą kupisz w każdej aptece. Wtedy po usmażeniu pączków i wystygnięciu nadziewamy je strzykawką. Drugi sposób to nakładanie na 1 krążek konfitury i położenie na górę kolejnego krążka i zlepienie ich razem. Ja osobiście wolę strzykawkę, wtedy mam pewność że podczas smażenia nic mi nie ucieknie.

3
Zrobione

Wracając do pączków. Rozgrzej mocno tłuszcz w wysokim garnku. Powinno go być tyle aby pączki swobodnie pływały na wierzchu. Wrzucaj ciasto na rozgrzany tłuszcz i smaż aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Po usmażeniu połóż je na ręcznik papierowy by pozbyły się nadmiaru tłuszczu.

4
Zrobione

Gotowe pączki możesz opruszyć cukrem pudrem bądź sam cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i z wierzchu polać pączki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chrust
następny
Różyczki faworkowe
poprzendi
Chrust
następny
Różyczki faworkowe

Dodaj komentarz