0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Pascha
500 g ser półtłusty
100 g cukier puder
90 g masło
3 szt. żółtko
3 połówki brzoskwinie w puszce
6 szt. liofilizowane truskawki
2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
Dodatkowo
12 szt. krakersy
300 g biała czekolada
6 szt. gaza

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pascha w białej czekoladzie

  • Średnie

Składniki

  • Pascha

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pascha w białej czekoladzie

Pascha w białej czekoladzie to mini wersja tradycyjnej paschy z nowoczesnymi składnikami. Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien, czy kandyzowana skórka pomarańczowa jest nowoczesnym składnikiem 🙂 ale liofilizowane truskawki to na pewno. Czy te składniki są obowiązkowe? Oczywiście, że nie! Jak pewnie część z Was mnie już zna, to zauważyła, że podchodzę do przepisów dosyć frywolnie i nie przejmuję się jak coś nie wyjdzie lub efekt będzie inny od zamierzonego.

Skąd wzięła się pascha u mnie w domu? Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, na pewno nikt z mojej rodziny jej nie robił wcześniej a z 3 lata temu był to mój debiut, który również jest dostępny na stronie pod tym linkiem

W czym najlepiej robić paschę? Wyobraźcie sobie, że większość pasch powstaje w specjalnych formach, które niestety nie są u Nas dostępne w Polsce. Jak sobie poradzić bez tego? Można wykorzystać w tym celu sitko, lub doniczkę. Ja osobiście wykorzystałem malutkie doniczki do rozsadu roślin.

W jaki sposób przygotować paschę? Każde naczynie do którego przełożymy masę serową, należy wypełnić gazą i docisnąć czymś ciężkim, aby pozbyć się nadmiaru wody i by został sam twaróg. Oczywiście przepis znajdziecie poniżej.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie paschy:

Ser oraz brzoskwinie zblenduj razem na gładką masę. W osobnej misce utrzyj na gładko cukier puder oraz masło. Cały czas ucierając dodawaj po 1 żółtku na zmianę z 1/3 części sera. Gdy masa będzie już delikatna i jednolita dodaj pokruszone truskawki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.

2
Zrobione

Pojemnik w którym będzie się znajdować pascha powinien mieć u dołu dziurkę by miała którędy wypłynąć nadmiar płynu. Warto jest zatem pod naczynie podstawić miskę, by sobie nie zabrudzić lodówki.
Każde naczynie wyłóż gazą i przełóż do niego masę serową. Zawiń pakunek i dociśnij czymś od góry (może to być większy kieliszek z wodą). Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

3
Zrobione

Przygotowanie polewy:

Przed rozpoczęciem pracy najlepiej jest włożyć na 2 godziny paschę do zamrażarki. Powinna ona lekko stwardniej dzięki czemu będzie łatwiej oblać ją czekoladą.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przelej ją do głębokiego i wąskiego naczynia. W każdą zamarzniętą paschę wbij patyczek do szaszłyków i zanurz w czekoladzie i pozwól opaść czekoladzie, której będzie za dużo.
Oblaną paschę przenieś na krakers i wyciągnij patyczek. Przed podaniem pozostaw na 2 godziny w lodówce by odtajała masa.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Marlenka
poprzendi
Marlenka
Ciasto zimne sutki
następny
Ciasto zimne sutki
Marlenka
poprzendi
Marlenka
Ciasto zimne sutki
następny
Ciasto zimne sutki

2 Komentarze Ukryj komentarze

Co jutro gotujecie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Dodaj komentarz