0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
5 łyżek dżem pomarańczowy
6 szt. żółtko
1 kg ser półtłusty
175 g masło
5 łyżek mieszanka keksowa możecie dodać tyle ile lubicie
0,75 szkl. cukier puder

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pascha

Pascha to alternatywa dla sernika, jest bardziej naładowana bakaliami i idealnie pasuje do popołudniowej kawy.

  • 120 minut
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Już wcześniej wspominałem, ze robię porządek w moich dżemach, więc i w tym przepisie musiała się pojawić parę łyżeczek dżemu pomarańczowego. Pascha to wręcz klasyka świąteczna, jednak ja zdecydowanie bardziej lubię paschę na białym serze, ot taka alternatywa dla sernika.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ser biały zmiel dwukrotnie, aby ser miał konsystencję twarożku do smarowania.

2
Zrobione

Dżem pomarańczowy (może być też morelowy) podgrzej w garnku, a następnie przetrzyj przez sito by nie było żadnych grudek. Dodaj dżem do sera.

3
Zrobione

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku na zmianę z 1 dużą łyżką masy serowej. Na sam koniec dodać owoce.

4
Zrobione

W miarę głębokie sitko wyłóż gazą, i do środka przełóż przygotowaną masę serową. Całość przykryj talerzykiem. Sitko włóż do garnka tak aby nie dotykało dna (przez noc wydzieli się serwatka, która pozostanie w garnku). Całość pozostaw na noc w lodówce.

Paschę można podawać już następnego dnia. Udekoruj ją albo czekoladą, lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ptysie królewskie
następny
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
poprzendi
Ptysie królewskie
następny
Mazurek pomarańczowo-dyniowy

Dodaj komentarz