0 0
Pavlova z karmelizowanymi gruszkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. białka
1 szkl. cukier drobny
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
szczypta sól
1 puszka masa kajmakowa
3 szt. gruszka
0,5 szt. sok z cytryny
0,5 szkl. cukier do zagotowania z gruszkami
0,5 szkl. cukier do przygotowania karmelu

Pavlova z karmelizowanymi gruszkami

A Wy jakie macie pomysły na bezę Pavlova?

  • 94 minuty
  • Porcji 1
  • Trudne

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Pavlova, można powiedzieć, że ten rosyjski deser ma w każdym kraju swoją wersję. Ja postanowiłem ubrać ją w Nasze polskie owoce, czyli gruszki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!

(Visited 1 998 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do bezy potrzebne są oczywiście białka w temperaturze pokojowej, czasami nawet dobrze by było gdyby całą noc sobie poleżały poza lodówką. Dużą miskę wytrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym octem, do suchości. Zmiksuj w niej białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

2
Zrobione

dy białka będą już ubite dodawaj do nich po łyżce cukru, cały czas miksując na wysokich obrotach. Staraj się nie ubijać bezy dłużej niż 7-10 min. Gdy białka będą już błyszczące dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj ponownie przez 1 minutę.

3
Zrobione

Sztywną bezę wyłóż na papier do pieczenia i w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz przez 4 minuty, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezę przez godzinę. Ważne jest to, aby nie był to termoobieg tylko grzanie góra-dół.

4
Zrobione

W międzyczasie w garnku zagotuj wodę z cukrem i dodatkiem soku z cytryny. Włóż do środa obrane gruszki i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Ugotowane gruszki przełóż na sitko i odstaw do ostygnięcia.
Po upieczeniu bezy pozostaw ją jeszcze w piekarniku na 15 min, następnie wyciągnij ją i pozostaw do ostygnięcia. W mniejszym garnku podgrzej masę kajmakową tak by stała się płynna, przełóż ją na wierzch bezy.

5
Zrobione

W innym garnku z odrobiną wody (łyżeczka) podgrzej cukier do momentu aż osiągnie kolor brązowy (należy mieszać od czasu do czasu by cukier się nie spalił). Gdy cukier nabierze już konsystencję karmelu dodaj gruszki i dokładnie je wymieszaj, tak by całe były nim oblane.
Gruszki rozłóż na wierzchu bezy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Domowe rafaello
następny
Czekoladowe donuts
poprzendi
Domowe rafaello
następny
Czekoladowe donuts

Dodaj komentarz