0 0
Pavlova z karmelizowanymi gruszkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. białka
1 szkl. cukier drobny
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
szczypta sól
1 puszka masa kajmakowa
3 szt. gruszka
0,5 szt. sok z cytryny
0,5 szkl. cukier do zagotowania z gruszkami
0,5 szkl. cukier do przygotowania karmelu

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pavlova z karmelizowanymi gruszkami

A Wy jakie macie pomysły na bezę Pavlova?

  • 94 minuty
  • Porcji 1
  • Trudne

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Pavlova, można powiedzieć, że ten rosyjski deser ma w każdym kraju swoją wersję. Ja postanowiłem ubrać ją w Nasze polskie owoce, czyli gruszki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!

(Visited 81 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do bezy potrzebne są oczywiście białka w temperaturze pokojowej, czasami nawet dobrze by było gdyby całą noc sobie poleżały poza lodówką. Dużą miskę wytrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym octem, do suchości. Zmiksuj w niej białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

2
Zrobione

dy białka będą już ubite dodawaj do nich po łyżce cukru, cały czas miksując na wysokich obrotach. Staraj się nie ubijać bezy dłużej niż 7-10 min. Gdy białka będą już błyszczące dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj ponownie przez 1 minutę.

3
Zrobione

Sztywną bezę wyłóż na papier do pieczenia i w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz przez 4 minuty, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezę przez godzinę. Ważne jest to, aby nie był to termoobieg tylko grzanie góra-dół.

4
Zrobione

W międzyczasie w garnku zagotuj wodę z cukrem i dodatkiem soku z cytryny. Włóż do środa obrane gruszki i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Ugotowane gruszki przełóż na sitko i odstaw do ostygnięcia.
Po upieczeniu bezy pozostaw ją jeszcze w piekarniku na 15 min, następnie wyciągnij ją i pozostaw do ostygnięcia. W mniejszym garnku podgrzej masę kajmakową tak by stała się płynna, przełóż ją na wierzch bezy.

5
Zrobione

W innym garnku z odrobiną wody (łyżeczka) podgrzej cukier do momentu aż osiągnie kolor brązowy (należy mieszać od czasu do czasu by cukier się nie spalił). Gdy cukier nabierze już konsystencję karmelu dodaj gruszki i dokładnie je wymieszaj, tak by całe były nim oblane.
Gruszki rozłóż na wierzchu bezy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Domowe rafaello
następny
Czekoladowe donuts
poprzendi
Domowe rafaello
następny
Czekoladowe donuts

Dodaj komentarz