0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 kg mąka pszenna
200 g masło
3 łyżki olej
1 szkl. śmietana 18%
3 szt. żółtko
3 szt. jajka
2 szkl. miód
1 szkl. cukier
0,5 łyżeczki amoniak
2 paczki przyprawa piernikowa
3 łyżeczki soda oczyszczona

Pierczniki II

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, a najbardziej wspólne dekorowanie pierników. W tym roku zrobiłem to z przyjaciółmi a wy z kim zawsze je dekorujecie?

  • 130 minut
  • Porcji 60
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Dla spóźnialskich kolejny przepis na pierniczki tym razem najzwyklejsze, jasne pierniczki. Są miękkie od razu więc nie trzeba czekać kolejnych dni by móc je skonsumować. Oczywiście największa radość w robieniu pierniczków tkwi w ich dekorowaniu. tym razem ja zrobiłem to z przyjaciółmi, i zapraszam Was do obejrzenia części Naszych arcydzieł.

(Visited 819 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Jajka,żółtka, śmietanę wraz z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. W osobnym garnku rozpuść miód oraz tłuszcz, a następnie schłodź całość. Ważne jest to aby żółtka i masło miały podobną temperaturę ponieważ mogą się zważyć. Dodaj tłuszcz do jajek oraz suche składniki. Wszystko dobrze wymieszaj aż się połączy ciasto w całość. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość około 1 cm i piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 8-10 min.

2
Zrobione

Pierniczki można udekorować lukrem królewskim, który się robi z 1 białka, 200-250 g cukru pudru oraz odrobiny soku z cytryny.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Cycuszki murzynki
następny
Strucla makowa
poprzendi
Cycuszki murzynki
następny
Strucla makowa

Dodaj komentarz