0 0
Pierniczki całuski

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
mąka pszenna
mąka żytnia
cukier puder
miód
ciemny karmel
jajka
soda oczyszczona
masło
skórka z cytryny
zmielone goździki
smalec
1 słoiczek dżem cytrynowy może być całkiem inny
Lukier
250 g cukier puder
łyżeczka sok z cytryny
1 szt. białka

Pierniczki całuski

Jak Wasze przygotowania świąteczne? Upiekliście już pierniki? Jeszcze nie? Nic nie szkodzi te można jeść od razu :)

  • 128 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Lukier

Wskazówki

Udostępnij

Święta już niebawem, w sumie to chyba najlepszy czas na przygotowanie tych pierniczków, które powinny nieco dłużej leżeć. Zdecydowałem, że tym razem chciałbym aby moje pierniczki były nieco inne, mniej tradycyjne i bardziej syte. Stąd też pomysł by przełożyć je dżemem.

(Visited 115 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Karmel

3 łyżki cukru rozpuścić w garnku z 1 łyżeczką wody, nie mieszać. Pilnuj aby się cukier nie przypalił.

2
Zrobione

Jajka ubij z cukrem pudrem. Wszystkie suche składniki przesiej do osobnej miski (oprócz sody oczyszczonej), dodaj miód płynny, karmel, spienione białka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło oraz smalec. Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do reszty składników.

3
Zrobione

Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkuj je na stolnicy, tak by miało grubość 1 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku w 120 stopniach około 6-8 min.
Upieczone i schłodzone pierniczki przekładamy dowolnym dżemem.

4
Zrobione

Lukier

Lukier przygotuj mieszając białko z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny i nim udekoruj ciasteczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Cynamonowe gwiazdki
następny
Cycuszki murzynki
poprzendi
Cynamonowe gwiazdki
następny
Cycuszki murzynki

Dodaj komentarz