0 0
Piernikowa wuzetka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
CIasto
250 g masło
4 szkl. mąka pszenna
4 łyżeczki soda oczyszczona
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamon
2 szt. jajka
2 szkl. cukier
4 łyżki powidła śliwkowe
2 szkl. mleko
Krem
500 ml śmietana 30%
2 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyna
Polewa czekoladowa
100 g czekolada gorzka
1/3 szkl. śmietana 36%
1 łyżeczka żelatyna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Piernikowa wuzetka

Tradycyjną wersję zamieniamy na piernikową, bo i czas świąteczny. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!

  • 85 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • CIasto

  • Krem

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Czasem trzeba rutynę gdzieś zostawić z boku. Ja staram się tak robić raz na jakiś czas. Dlaczego robić coś co robią wszyscy, kiedy można eksperymentować i cieszyć się nowymi smakami. Tak postanowiłem zrobić z tradycyjną wuzetką. Nieco ją obstroić w bożonarodzeniowe klimety. Ciasto nieco piernikowe, ale jednak może być miękkie. Testujcie i eksperymentujcie bo warto!

(Visited 98 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

​Oczywiście pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proponuję je wyciągnąć 10 min przed pieczeniem.

2
Zrobione

Do dużej miski przesiejcie mąkę, sodę, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Margarynę zmiksujcie z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodajcie do masy po jednym jajku cały czas miksując. Na sam koniec dodajcie dżem. Wszystko dokładnie zmiksujcie. Do utartej masy dodawajcie na zmianę łyżkę mąki z dodatkami, oraz mleko. Przełóżcie ciasto do formy i pieczcie przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu ostudźcie ciasto. Przy użyciu szklanki wykrójcie okrągłe ciastka (lub po prostu zostawcie ciasto takie jak jest), i przekrójcie je wzdłuż.

3
Zrobione

Krem

Żelatynę zalejcie wodą tylko tyle by ją przykryła i odstawcie na 5 min na bok. Śmietanę ubijcie na sztywny krem i dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. W mikrofalówce rozpuśćcie żelatynę (dosłownie na 10 sekund wstawcie do mikrofali) i dodajcie do ubitej śmietany.

4
Zrobione

Ciasto przełóżcie ubitą śmietaną. Na wierzchu polejcie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z żelatyną i śmietaną.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Cynamonowe ślimaki
następny
Chleb raz, dwa …
poprzendi
Cynamonowe ślimaki
następny
Chleb raz, dwa …

Dodaj komentarz