0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Placek z owocami i kruszonką

Rośnij, rośnij i rośnij! O tak moc drożdży w pełnej okazałości. Ja osobiście wolę suszone drożdże, a wy?

  • 225 minut
  • Porcji 9
  • Trudne

Składniki

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Wprawdzie wiosna dopiero nadchodzi jednak chciałbym wprowadzić już nieco świeżości do ciast. Szkoda, że nie da się cieszyć soczystymi owocami przez cały rok. Rozwiązanie jakie mi zostało to wiśnie w zalewie, które idealnie się sprawdzają na “potem”. Mam nadzieję, że ulubieńcy ciast drożdżowych skuszą się na ten przepis.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W pierwszej kolejności musicie przygotować zaczyn drożdżowy, czyli drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw zaczyn na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę (1 i 1/4 szklanki), ciepłe mleko oraz zaczyn. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstaw na bok zaczyn aby podwoił swoją objętość. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 godzina.

2
Zrobione

Przygotuj teraz żółtka, cukier,cukier waniliowy, roztopione masło oraz olej. Wszystko dokładnie rozetrzyj na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj 2 szklanki mąki, oraz wcześniej przygotowaną mąkę z zaczynem. Zagnieć ciasto, które powinno być dosyć luźne i swobodnie odchodzić od ręki. W misce pozostaw do wyrośnięcia, no i wiadomo przykryj ją ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. Gdy ciasto wyrośnie dodać skórkę z cytryny i ponownie je lekko wyrób. Przełóż je do foremki dobrze natłuszczonej olejem. Odstaw na bok na 20 min.

3
Zrobione

Wiśnie odsącz z zalewy i oprusz je mąką ziemniaczaną (powinno to zapobiec opadnięciu ich na spód ciasta, i nie pozbędą się w ten sposób nadmiaru soku). Z podanych składników zrób kruszonkę. Najlepiej jest to robić palcami, a ona sama w sobie powinna być lekka i sypka, jeżeli tak nie jest dodawaj po 1 łyżeczce mąki i cukru.

4
Zrobione

Wiśnie rozsypna wierzchu ciasta drożdżowego, posyp dokładnie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz w tej temperaturze przez 15 min, a następne 30 w niższej temperaturze, bo w 170 stopniach. Jeżeli ciasto zbytnio się zrumieni na wierzchu przykryj je folią podczas pieczenia.
Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik brzoskwiniowy
poprzendi
Sernik brzoskwiniowy
następny
Biscotti korzenne
Sernik brzoskwiniowy
poprzendi
Sernik brzoskwiniowy
następny
Biscotti korzenne

Dodaj komentarz