0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g rabarbar
1 i 1/4 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
125 g masło
8 łyżek cukier drobny
3 szt. jajka
szczypta sól
łyżka mąka ziemniaczana

Placek z rabarbarem

Czy wiecie, że rabarbar to chwast? Podobno nie wolno go spożywać w zbyt dużej ilości. Ja jednak pamiętam go z czasów dzieciństwa, kiedy to z pola je zjadaliśmy pomoczone w cukrze.

  • 75 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Powiem Wam, że w tym roku rabarbar nie był łaskawy dla mnie. Myślałem, że to ciasto przepadnie tak samo jak i pierwsze. Kompletnie nic nie wskazywało na to, że się uda. Grudkowata konsystencja masy, niewiele urosło, no i ciężki rabarbar, który mógł je nadmiernie namoczyć. No ale wyszło cudownie, byłem zaskoczony, że wyszło tak smaczne! Wydaje się być klasyczne, jednak jest błyskawiczne w wykonaniu. Dekoracja w plecionkę, czy też tradycyjne kostki na wierzchu to już wasz wybór. Ja wolę coś ładnego 🙂

(Visited 332 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Do masy z masła dodaj po 1 jajku na zmianę z mąką i cały czas ucieraj. Rabarbar obierz i zasyp cukrem na 20-30 min by puścił soki. Następnie pokrój go wzdłuż na cienkie tasiemki.

2
Zrobione

Tasiemki ułóż w pionie i poziomie i przekładaj na przemian. Dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Plecionkę rabarbarową obsyp z 1 strony mąką ziemniaczaną i tą stroną właśnie ułóż na wierzchu ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180-200 cm przez 35-45 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Ciasteczka łakotki
następny
Rabarbarowe łakotki
poprzendi
Ciasteczka łakotki
następny
Rabarbarowe łakotki

Dodaj komentarz