0 0
Placek z truskawkami II

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

1 szklanka śmietana 18%
1 szklanka cukier
250 g masło
3 szt. jajka
4 szklanki mąka pszenna
1 opakowanie proszek do pieczenia 15 g
800 g truskawki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Placek z truskawkami II

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Placek z truskawkami

Takich przepisów na blogu jest kilka, jednak dla mnie zdecydowanie ten to mistrzostwo! Nie tylko ze wzgledu na smak, ale również prostotę wykonania. Przyznam się szczerze, że nie nawidzę ucierać masła do wszelakich kremów i ciast. Zawsze jest duże ryzyko, że masa może się zwarzy. Przy tym przepisie sprawa jest zdecydowanie prostsza ponieważ tutaj wystarczy rozpuścić masło. Ja postanowiłem nieco podkręcić smak masla dlatego też przuygotowałem palone masło. Czym jest palone masło?

Palone masło to nic innego jak roztopione masło i doprowadzone do lekkiego przypalenia. UWAGA! Nie jest to do końca spalone masło (czarne) lecz ciemnobrązowe o głęboko orzechowym smaku.

By dłużej nie przeciągać i w końcu przygotować to pyszne ciasto zapraszam Was po przepis!

(Visited 1 428 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło rozpuść w rondelku. Zostawiając je nieco dłużej masło nabierze ciemnozłotego koloru (palone masło). Roztopione masło odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinno mieć temperaturę pokojową.

2
Zrobione

Śmietanę roztrzep razem z jajkami.
Do miski wsyp cukier oraz dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj śmietanę z jajkami oraz masło.
Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

3
Zrobione

Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia i rozprowadź masę w tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp pokrojone w większe kawałki truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 45 minut na termoobiegu.
Ciasto po wetknięciu patyczka do środka powinno być upieczone i nie zostawiać śladu na nim.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Mufinki z czarną porzeczką
poprzendi
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
Wafle z galaretką
następny
Wafle z galaretką
Mufinki z czarną porzeczką
poprzendi
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
Wafle z galaretką
następny
Wafle z galaretką

Dodaj komentarz