Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Placek z truskawkami II
0 0
Placek z truskawkami II

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 szklanka śmietana 18%
1 szklanka cukier
250 g masło
3 szt. jajka
4 szklanki mąka pszenna
1 opakowanie proszek do pieczenia 15 g
800 g truskawki

Placek z truskawkami II

  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Placek z truskawkami

Takich przepisów na blogu jest kilka, jednak dla mnie zdecydowanie ten to mistrzostwo! Nie tylko ze wzgledu na smak, ale również prostotę wykonania. Przyznam się szczerze, że nie nawidzę ucierać masła do wszelakich kremów i ciast. Zawsze jest duże ryzyko, że masa może się zwarzy. Przy tym przepisie sprawa jest zdecydowanie prostsza ponieważ tutaj wystarczy rozpuścić masło. Ja postanowiłem nieco podkręcić smak masla dlatego też przuygotowałem palone masło. Czym jest palone masło?

Palone masło to nic innego jak roztopione masło i doprowadzone do lekkiego przypalenia. UWAGA! Nie jest to do końca spalone masło (czarne) lecz ciemnobrązowe o głęboko orzechowym smaku.

By dłużej nie przeciągać i w końcu przygotować to pyszne ciasto zapraszam Was po przepis!

(Visited 1,544 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masło rozpuść w rondelku. Zostawiając je nieco dłużej masło nabierze ciemnozłotego koloru (palone masło). Roztopione masło odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinno mieć temperaturę pokojową.

2
Done

Śmietanę roztrzep razem z jajkami.
Do miski wsyp cukier oraz dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj śmietanę z jajkami oraz masło.
Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

3
Done

Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia i rozprowadź masę w tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp pokrojone w większe kawałki truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 45 minut na termoobiegu.
Ciasto po wetknięciu patyczka do środka powinno być upieczone i nie zostawiać śladu na nim.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mufinki z czarną porzeczką
previous
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
Wafle z galaretką
next
Wafle z galaretką
Mufinki z czarną porzeczką
previous
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
Wafle z galaretką
next
Wafle z galaretką

Add Your Comment