0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 szklanki mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
125 g margaryna
1,33 szkl. cukier
1 szt. skórka z cytryny
3 szt. jajka
0,5 szkl. jogurt naturalny
500 g truskawki najlepiej zamrożone

Placek z truskawkami

Bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto. Dobre do zjedzenia po obiedzie niedzielnym

  • 90 minut
  • Serves 18
  • Medium

Ingredients

Directions

Share
Na to ciasto natrafiłem przeglądając stare przepisy mojej babci. Urzekła mnie nazwa placka “Wesoły Wojtek”. Ciekawe dlaczego? Jest to ciasto jogurtowe z truskawkami na wierzchu, uwielbiam wiosenno-letnie ciasta. Są pełne owoców i takie świeże!
(Visited 548 times, 548 visits today)

Steps

1
Done

Margarynę utrzyj wraz z cukrem (polecam cukier drobny do wypieków) na jasną i puszystą masę, i dodaj pod koniec skórkę otartą z cytryny.

2
Done

Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku. Wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie do ucieranej masy jogurt naturalny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Najlepiej jest to robić po 1 łyżce.

3
Done

Ciasto jest już gotowe, możesz je przełożyć do tortownicy o średnicy mniej więcej 24 cm, którą uprzednio nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na samą górę dodaj zamrożone połówki truskawek. Całość piecz w temperaturze 190-200 stopni przez około 40-45 minut. Pamiętaj by wcześniej piekarnik nagrzać.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Lody śmietankowe z ciasteczkami
next
Dżem truskawkowy
previous
Lody śmietankowe z ciasteczkami
next
Dżem truskawkowy

Add Your Comment