0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szklanki mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
125 g margaryna
1,33 szkl. cukier
1 szt. skórka z cytryny
3 szt. jajka
0,5 szkl. jogurt naturalny
500 g truskawki najlepiej zamrożone

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Placek z truskawkami

Bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto. Dobre do zjedzenia po obiedzie niedzielnym

  • 90 minut
  • Porcji 18
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij
Na to ciasto natrafiłem przeglądając stare przepisy mojej babci. Urzekła mnie nazwa placka “Wesoły Wojtek”. Ciekawe dlaczego? Jest to ciasto jogurtowe z truskawkami na wierzchu, uwielbiam wiosenno-letnie ciasta. Są pełne owoców i takie świeże!
(Visited 536 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Margarynę utrzyj wraz z cukrem (polecam cukier drobny do wypieków) na jasną i puszystą masę, i dodaj pod koniec skórkę otartą z cytryny.

2
Zrobione

Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku. Wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie do ucieranej masy jogurt naturalny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Najlepiej jest to robić po 1 łyżce.

3
Zrobione

Ciasto jest już gotowe, możesz je przełożyć do tortownicy o średnicy mniej więcej 24 cm, którą uprzednio nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na samą górę dodaj zamrożone połówki truskawek. Całość piecz w temperaturze 190-200 stopni przez około 40-45 minut. Pamiętaj by wcześniej piekarnik nagrzać.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Lody śmietankowe z ciasteczkami
następny
Dżem truskawkowy
poprzendi
Lody śmietankowe z ciasteczkami
następny
Dżem truskawkowy

Dodaj komentarz