0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 słoiczek dżem najlepiej z czarnej porzeczki
450 g mąka pszenna
4 łyżki kakao
6 szt. żółtko
6 szt. białka
220 g masło
150 g cukier drobny
100 g cukier puder
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pleśniak

Wspomnienie dzieciństwa, bo to moje ulubione ciasto. Wyobraźcie sobie, że jestem w stanie zjeść całą blachę!

  • 280 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Robię się chyba ostatnimi czasy, dosyć sentymentalny. Kolejne ciasto, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Ciasto zwane Pleśniakiem, czy też Skubańcem. Osobiście je uwielbiam, i przyznam się szczerze prawie całą zawartość blachy zjadłem sam! A co mi tam, raz na jakiś czas sobie mogę pozwolić na chwilę zapomnienia.

(Visited 282 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Zimne masło posiekaj razem z mąką na drobną kaszkę. Dodaj żółtka, przesiany proszek do pieczenia i cukier puder. Całość posiekaj dokładnie, a następnie zagnieć ciasto. Po uformowaniu ciasta podziel je na 3 części. Do 2 części dodaj po 2 łyżeczki kakao. Wyrób ponownie ciasto, tak długo aby nie pozostały w cieście „smugi”. Owiń każdą część folią i 2 ciemne włóż do zamrażarki, a jasną do lodówki. Każdą na 2 godziny aby całość mocno stwardniała. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie jasnym ciastem wyłóż dno formy. Na cieście rozsmaruj dżem porzeczkowy. Przy użyciu tarki z dużymi oczkami zetrzyj ciemne ciasto.

2
Zrobione

Zimne białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Na koniec ubijania dodaj stopniowo drobny cukier. Cały czas miksuj aby uzyskać konsystencję kremu podobną do tej jaką wykorzystujemy na bezę.

3
Zrobione

Ubite białka wyłóż na ciemną masę, a następnie na bezę zetrzyj drugą warstwę ciemnego ciasta.

4
Zrobione

Piecz całość około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Chleb pełen ziaren
następny
Ciasto marchewkowe
poprzendi
Chleb pełen ziaren
następny
Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz