0 0
Podwójnie przekładany jabłecznik

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Farsz
2 kg jabłka
1/2 sok z cytryny
1 opakowanie cynamon
2 szt. laska cynamonowa
4 szt. ziele angielskie
1 szkl. cukier brązowy
4 ziarna pieprz
1/2 szkl. alkohol śliwowica, lub rum
Ciasto
400 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
200 g masło
150 g cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Kruszonka
100 g masło
50 g mąka migdałowa
150 g mąka pszenna
100 g cukier
Dodatkowo
3 łyżki kakao

Podwójnie przekładany jabłecznik

  • Średnie

Składniki

  • Farsz

  • Ciasto

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Podwójnie przekładany jabłecznik

Uwielbiam jesień! Zapach jabłek, cynamonu i smak orzechów. Nie chodzi tutaj o to, że przeszkadza mi gorąc pięknych letnich dni. Jestem bardzo ciepłolubny i nigdy nie narzekam, że jest za gorąco. Jednak nasza polska jesień jest przecudowna. Piesze wędrówki po lesie w poszukiwaniu aromatycznych grzybów, czy piękny kolor lasu mieniący się wszystkimi możliwymi odcieniami żółci i czerwieni. By nie zamulać pierdołkowatymi opowiastkami przejdźmy do przepisu 🙂

Podwójnie przekładany jabłecznik to taki trochę eksperyment, bo nigdy wcześniej nie przekładałem jabłek ciastem. Teraz się zdecydowałem i muszę Wam zdradzić świetny patent na ciasto by nie namokło sokiem z jabłek! Oczywiście do samej ciepłej szarlotki idealnie pasują lody więc takie połączenie lata i jesieni to idealna kombinacja.

Zatem co zrobić by ciasto kruche nie namokło podczas pieczenia z mocno puszczającymi sok owocami?

  1. Po pierwsze podpieczcie wcześniej samo ciasto. Nie nakładajcie na surowe ciasto owoców, bo wtedy cały sok zostanie wchłonięty przez kruchy spód i zamiast pysznie kruchego ciasta będziecie mieli namoczony zakalec.
  2. Po drugie upieczony spód obsypcie kakao. Jets to pewnego rodzaju warstwa izolacyjna, która zapobiegnie namoczeniu ciasta sokiem z owoców. Ja uważam, że kakao idealnie pasuje do jabłek i wzbogaca smak tego jabłecznika.

Jeżeli zastosujecie się do tych 2 wskazówek wasza szarlotka będzie hitem najbliższych spotkań z znajomymi!

(Visited 690 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Farsz

Jabłka pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka razem z resztą składników do przygotowania farszu.
Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając składniki. Jabłka powinny nieco puścić sok i być miękkie lecz nie rozgotowane.

2
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto razem poszatkuj lub wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj do powstania jednolitej masy.

3
Zrobione

Blachę o wymiarach 33x27 wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy rozprowadź połowę ciasta kruchego. Drugą połowę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymair formy i wstaw do zamrażarki.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją pieczenia termoobieg i piecz przez około 15 minut.

4
Zrobione

Podpieczone ciasto obsyp kakao. Rozłóż na wierzchu połowę jabłek i przykryj drugą częścią zamrożonego ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem by miałą któredy uciec para z owoców. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.

5
Zrobione

Kruszonka

Z wszystkich składników potrzebnych do wykonania kruszonki zagnieć ciasto. Możesz to zorbić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.

6
Zrobione

Ciasto

Ponownie obsyp wierzch upiecoznego ciasta kakao. Na podpieczonej 2 części ciasta rozłóż pozostałą część jabłek. Obsyp z wierzchu kruszonką i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Upieczone ciasto najlepiej jest oblać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Podawaj z lodami lub jako samodzielny deser.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tort Leśny mech
Cynamonowe buleczki
następny
Bułeczki cynamonowe
poprzendi
Tort Leśny mech
Cynamonowe buleczki
następny
Bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz