0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g biała czekolada
100 g czekolada gorzka
Nadzienie kokosowe
4 kostki biała czekolada
2 łyżeczki wiórki kokosowe
Nadzienie kawowe
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
30 g czekolada mleczna
Nadzienie krówkowe
4 szt. krówki
4 kostki czekolada gorzka
Nadzienie orzechowe
30 g czekolada gorzka
łyżeczka orzechy laskowe posiekane

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pralinki

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty pralinki. A podarowane bliskim sprawią, że staną się one jeszcze bardziej wyjątkowe.

  • 60 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

  • Nadzienie kokosowe

  • Nadzienie kawowe

  • Nadzienie krówkowe

  • Nadzienie orzechowe

Wskazówki

Udostępnij

Dzień matki już niebawem, warto jej dać coś od serca. Coś wykonanego osobiście, ale żeby nie była to zwykła laurka, ale coś pysznego. Ja postanowiłem, że zrobię czekoladki dla mojej mamy z najlepszej jakości gorzkiej czekolady i z niespotykanymi nadzieniami. Dlatego tez dzisiaj Wam pokażę kilka wersji czekoladek a czym je wypełnić to zdecydujecie już sami.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W celu przygotowania pralinek należy pierw rozpuścić czekoladę. Możecie to zrobić na parze, bądź w mikrofalówce. Ja użyłem tej drugiej metody ponieważ jest ona szybsza no i mniej sprzątania :). Jednak musicie pamiętać o kilku rzeczach.

2
Zrobione

Czekolady nie należy rozpuszczać na najwyższej mocy mikrofalówki. Może to doprowadzić do jej spalenia! Zapamiętajcie o 3 zasadach:
- czekolada biała bardzo szybko się rozpuszcza i czasami wystarczy jej 20 sekund przy średniej mocy
- czekolada mleczna może potrzebować 2x po 20 sekund by się rozpuściła, na średniej mocy mikrofalówki
- czekolada gorzka jest najtwardsza i może wymagać 2x po 30 sekund w najwyższej mocy mikrofali,

3
Zrobione

Czekolada po wyjęciu z mikrofalówki nie musi być całkiem rozpuszczona, może mieć już odpowiednią konsystencję i czasami wystarczy ją dokładnie wymieszać łyżeczką w ciepłej miseczce by się rozpuściła.

4
Zrobione

Nakładanie

Łyżeczką nabieramy odrobinę czekolady i przelewamy ją do foremki ale tylko tak by zakryła około 1/4 miejsca. Następnie przy użyciu pędzla rozprowadzamy czekoladę na ściankach foremki. Wstaw czekoladki do lodówki na 30 minut aby stwardniały. Czekolada biała może potrzebować więcej czasu.

5
Zrobione

Nadzienie

Każde nadzienie należy przygotować w ten sam sposób czyli:
Czekoladę rozpuścić dodać do bazowego składnika i wypełnić foremkę.

W przypadku nadzienia krówkowego:
Cukierki rozpuść w mikrofalówce i przełóż nadzienie do foremek. Następnie roztopioną czekoladą zalej masę krówkową by od spodu również była czekolada.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Crumble rabarbarowo-malinowe
następny
Biszkopt czekoladowy
poprzendi
Crumble rabarbarowo-malinowe
następny
Biszkopt czekoladowy

Dodaj komentarz