Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Pralinki
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
100 g biała czekolada
100 g czekolada gorzka
Nadzienie kokosowe
4 kostki biała czekolada
2 łyżeczki wiórki kokosowe
Nadzienie kawowe
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
30 g czekolada mleczna
Nadzienie krówkowe
4 szt. krówki
4 kostki czekolada gorzka
Nadzienie orzechowe
30 g czekolada gorzka
łyżeczka orzechy laskowe posiekane

Pralinki

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty pralinki. A podarowane bliskim sprawią, że staną się one jeszcze bardziej wyjątkowe.

  • 60 minut
  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

  • Nadzienie kokosowe

  • Nadzienie kawowe

  • Nadzienie krówkowe

  • Nadzienie orzechowe

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Dzień matki już niebawem, warto jej dać coś od serca. Coś wykonanego osobiście, ale żeby nie była to zwykła laurka, ale coś pysznego. Ja postanowiłem, że zrobię czekoladki dla mojej mamy z najlepszej jakości gorzkiej czekolady i z niespotykanymi nadzieniami. Dlatego tez dzisiaj Wam pokażę kilka wersji czekoladek a czym je wypełnić to zdecydujecie już sami.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W celu przygotowania pralinek należy pierw rozpuścić czekoladę. Możecie to zrobić na parze, bądź w mikrofalówce. Ja użyłem tej drugiej metody ponieważ jest ona szybsza no i mniej sprzątania :). Jednak musicie pamiętać o kilku rzeczach.

2
Done

Czekolady nie należy rozpuszczać na najwyższej mocy mikrofalówki. Może to doprowadzić do jej spalenia! Zapamiętajcie o 3 zasadach:
- czekolada biała bardzo szybko się rozpuszcza i czasami wystarczy jej 20 sekund przy średniej mocy
- czekolada mleczna może potrzebować 2x po 20 sekund by się rozpuściła, na średniej mocy mikrofalówki
- czekolada gorzka jest najtwardsza i może wymagać 2x po 30 sekund w najwyższej mocy mikrofali,

3
Done

Czekolada po wyjęciu z mikrofalówki nie musi być całkiem rozpuszczona, może mieć już odpowiednią konsystencję i czasami wystarczy ją dokładnie wymieszać łyżeczką w ciepłej miseczce by się rozpuściła.

4
Done

Nakładanie

Łyżeczką nabieramy odrobinę czekolady i przelewamy ją do foremki ale tylko tak by zakryła około 1/4 miejsca. Następnie przy użyciu pędzla rozprowadzamy czekoladę na ściankach foremki. Wstaw czekoladki do lodówki na 30 minut aby stwardniały. Czekolada biała może potrzebować więcej czasu.

5
Done

Nadzienie

Każde nadzienie należy przygotować w ten sam sposób czyli:
Czekoladę rozpuścić dodać do bazowego składnika i wypełnić foremkę.

W przypadku nadzienia krówkowego:
Cukierki rozpuść w mikrofalówce i przełóż nadzienie do foremek. Następnie roztopioną czekoladą zalej masę krówkową by od spodu również była czekolada.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Crumble rabarbarowo-malinowe
next
Biszkopt czekoladowy
previous
Crumble rabarbarowo-malinowe
next
Biszkopt czekoladowy

Add Your Comment