0 0
Przekładaniec z galaretką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
10 szt. białka
3 i 1/2 szkl. mąka pszenna
2 szkl. cukier
1 szkl. olej
1 szkl. maślanka
2 łyżeczki soda oczyszczona
3 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Krem budyniowy
2 opakowania budyń waniliowy
1 litr mleko
200 g masło
Krem śmietanowy
350 g śmietana 36%
3 łyżeczki żelatyna
3 łyżki zimna woda
2 łyżki cukier puder
Galaretka
400 ml kompot z wiśni
400 ml zimna woda
2 opakowania galaretka wiśniowa
200 g czarna porzeczka
Dodatkowo
6 łyżek lemon curd

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Przekładaniec z galaretką

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem budyniowy

  • Krem śmietanowy

  • Galaretka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przekładaniec z galaretką

Długo się zastanawiałem nad tym ciastem, z prostego powodu. Nigdy nie robiłem biszkoptu na samych białkach! Tradycyjnie robię go na bazie biszkoptu genueńskiego, czyli miksowaniu razem jajek i cukru. Lecz tym razem ten biszkopt był inny. Biszkopt jest bajecznie prosty w wykonaniu i co fajniejsze nie opada po upieczeniu. Dodałem do niego jedynie odrobinę maślanki i oleju, maślanka trafiła do ciasta po to by aktywować sodę i spowodować wzrost biszkoptu. Tłuszcz zamiast masła – taka mniej brudząca wersja ciasta.

Dlaczego przekładaniec? Ciasto jest przełożone lemon curdem, który mi został z wcześniejszego przepisu na roladę bezową (w sumie jesteście fenomenalni! rolady biją rekordy popularności na blogu!), a krem budyniowy to taka zapchaj dziura 😀

Czy lemon curd jest konieczny? Fajnie by było gdyby był, jednak równie dobrze możecie użyć dowolnej konfitury która jest nieco cierpka, bądź kwaskowata (w okresie letnim przecier z agrestu będzie genialny!). Zacznijmy zatem pieczenie!

(Visited 1 005 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Podane składniki na biszkopt należy podzielić na 2 części. Lepiej jest przygotować biszkopt na 2 razy i każdy blat przekroić wzdłuż.
Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie już ubita wlej maślankę, zmiksuj a następnie dodaj olej i ponownie całość zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i całość wymieszaj delikatnie.
Wylej ciasto na formę o wymiarach 27x33 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 30 minut (ciasto powinno być z wierzchu złote).
Pozostaw ciasto do wystygnięcia. Chłodne ciasto przekrój wzdłuż.
Upiecz w ten sam sposób jeszcze 1 ciasto z pozostałych składników.

2
Zrobione

Krem budyniowy

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (rozprowadź budyń w 1/2 szklanki mleka a pozostałą część zagotuj. Do gotującego się mleka wlej budyń i mieszaj, gotując jeszcze przez chwilę). Gęsty budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzyj masło na jasną i puszysta masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu.

3
Zrobione

Krem śmietanowy

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W misie miksera ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder, Rozpuść żelatynę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj.
Ponownie rozpocznij miksowanie śmietany i wlej żelatynę i całość zmiksuj.

4
Zrobione

Galaretka

Kompot z wiśni uzupełnij wodą i zagotuj. Do wrzącego kompotu wsyp galaretkę i całość wymieszaj aż się rozpuści cukier. Odstaw na bok do wystygnięcia i wsyp czarną porzeczkę.

5
Zrobione

Pierwszy dół biszkoptu posmaruj kremem budyniowym i połóż na wierzch kolejny blat biszkoptu. Posmaruj go lemon curdem i na wierzchu rozprowadź śmietanę. Połóż kolejny blat biszkoptu i wysmaruj go kremem budyniowy,. Na samą górę połóż kolejny biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej jest obłożyć w koło folią aluminiową by galaretka po wylaniu nie wyleciała na boki.

6
Zrobione

Ciasto włożyłem do foremki i zrobiłem z folii rant nieco wyższy niż ciasto i wypchałem na bokach ręcznikiem papierowym. Na wierzch ciasta wylej lekko gęstą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Rolada bezowa z czekolada i wisniami
poprzendi
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
następny
Czekoladowy wieniec drożdżowy
Rolada bezowa z czekolada i wisniami
poprzendi
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
następny
Czekoladowy wieniec drożdżowy

Dodaj komentarz