0 0
Przekładaniec z galaretką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
10 szt. białka
3 i 1/2 szkl. mąka pszenna
2 szkl. cukier
1 szkl. olej
1 szkl. maślanka
2 łyżeczki soda oczyszczona
3 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Krem budyniowy
2 opakowania budyń waniliowy
1 litr mleko
200 g masło
Krem śmietanowy
350 g śmietana 36%
3 łyżeczki żelatyna
3 łyżki zimna woda
2 łyżki cukier puder
Galaretka
400 ml kompot z wiśni
400 ml zimna woda
2 opakowania galaretka wiśniowa
200 g czarna porzeczka
Dodatkowo
6 łyżek lemon curd

Przekładaniec z galaretką

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem budyniowy

  • Krem śmietanowy

  • Galaretka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przekładaniec z galaretką

Długo się zastanawiałem nad tym ciastem, z prostego powodu. Nigdy nie robiłem biszkoptu na samych białkach! Tradycyjnie robię go na bazie biszkoptu genueńskiego, czyli miksowaniu razem jajek i cukru. Lecz tym razem ten biszkopt był inny. Biszkopt jest bajecznie prosty w wykonaniu i co fajniejsze nie opada po upieczeniu. Dodałem do niego jedynie odrobinę maślanki i oleju, maślanka trafiła do ciasta po to by aktywować sodę i spowodować wzrost biszkoptu. Tłuszcz zamiast masła – taka mniej brudząca wersja ciasta.

Dlaczego przekładaniec? Ciasto jest przełożone lemon curdem, który mi został z wcześniejszego przepisu na roladę bezową (w sumie jesteście fenomenalni! rolady biją rekordy popularności na blogu!), a krem budyniowy to taka zapchaj dziura 😀

Czy lemon curd jest konieczny? Fajnie by było gdyby był, jednak równie dobrze możecie użyć dowolnej konfitury która jest nieco cierpka, bądź kwaskowata (w okresie letnim przecier z agrestu będzie genialny!). Zacznijmy zatem pieczenie!

(Visited 1 026 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Podane składniki na biszkopt należy podzielić na 2 części. Lepiej jest przygotować biszkopt na 2 razy i każdy blat przekroić wzdłuż.
Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie już ubita wlej maślankę, zmiksuj a następnie dodaj olej i ponownie całość zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i całość wymieszaj delikatnie.
Wylej ciasto na formę o wymiarach 27x33 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 30 minut (ciasto powinno być z wierzchu złote).
Pozostaw ciasto do wystygnięcia. Chłodne ciasto przekrój wzdłuż.
Upiecz w ten sam sposób jeszcze 1 ciasto z pozostałych składników.

2
Zrobione

Krem budyniowy

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (rozprowadź budyń w 1/2 szklanki mleka a pozostałą część zagotuj. Do gotującego się mleka wlej budyń i mieszaj, gotując jeszcze przez chwilę). Gęsty budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzyj masło na jasną i puszysta masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu.

3
Zrobione

Krem śmietanowy

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W misie miksera ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder, Rozpuść żelatynę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj.
Ponownie rozpocznij miksowanie śmietany i wlej żelatynę i całość zmiksuj.

4
Zrobione

Galaretka

Kompot z wiśni uzupełnij wodą i zagotuj. Do wrzącego kompotu wsyp galaretkę i całość wymieszaj aż się rozpuści cukier. Odstaw na bok do wystygnięcia i wsyp czarną porzeczkę.

5
Zrobione

Pierwszy dół biszkoptu posmaruj kremem budyniowym i połóż na wierzch kolejny blat biszkoptu. Posmaruj go lemon curdem i na wierzchu rozprowadź śmietanę. Połóż kolejny blat biszkoptu i wysmaruj go kremem budyniowy,. Na samą górę połóż kolejny biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej jest obłożyć w koło folią aluminiową by galaretka po wylaniu nie wyleciała na boki.

6
Zrobione

Ciasto włożyłem do foremki i zrobiłem z folii rant nieco wyższy niż ciasto i wypchałem na bokach ręcznikiem papierowym. Na wierzch ciasta wylej lekko gęstą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Rolada bezowa z czekolada i wisniami
poprzendi
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
następny
Czekoladowy wieniec drożdżowy
Rolada bezowa z czekolada i wisniami
poprzendi
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
następny
Czekoladowy wieniec drożdżowy

Dodaj komentarz