0 0
Pudding czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 ml mleko
50 ml śmietana 30%
3 łyżki kakao
3 łyżki mąka ziemniaczana
150 g czekolada gorzka
0,5 łyżeczki sól
0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
50 g brązowy cukier
Dodatkowo
Oreo
kruche ciasteczka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pudding czekoladowy

Uwielbiam Halloween, a ostatnio moim gościom zaserwowałem właśnie takie nagrobki. A wy jakie macie pomysły na straszne desery?

  • 25 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przepyszny czekoladowy pudding, już teraz w aranżacji halloween. Wszystkich fanatyków czekolady zapraszam do wypróbowania, a udekorowanie tego można potraktować jako przygodę z dziećmi. W sposobie wykorzystania nieco przypomina domowej roboty budyń, jednak po schłodzeniu jego konsystencja jest zdecydowanie mniej zwarta niż budyniu.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Suche składniki (oprócz czekolady) wymieszaj trzepaczką w misce. Dodaj mleko, oraz śmietanę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Przelej wszystko do rondelka i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Na średnim ogniu podgrzej całość, aż czekolada się rozpuści, i zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu. Od czasu do czasu przemieszaj całość. Następnie zmniejsz siłę płomienia i gotuj wszystko przez około 4 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Teraz musisz pilnować aby nie przypalić masy, dosyć często mieszaj całość.

2
Zrobione

Gotowy pudding czekoladowy przelej do 6 niewielkich naczyń i przykryj folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu puddingu (nie powstanie wtedy kożuch).
Ciasteczka oreo pozbaw kremu mlecznego, powinien dosyć swobodnie zejść z ciastek. Same suche ciasta zblenduj na nieco większe kawałki.

3
Zrobione

Na wierzch puddingu rozsyp pokruszone oreo.
Na kruchych ciasteczkach stwórz napis, możesz to zrobić przy użyciu rozpuszczonej czekolady.
Wbij ciasteczko w pudding. Całość przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Chleb czekoladowy
następny
Przekładaniec z płatkami i whisky
poprzendi
Chleb czekoladowy
następny
Przekładaniec z płatkami i whisky

Dodaj komentarz